Gyermekbalesetek előfordulásának háttértényezői nagycsaládosok körében

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Egészségtudomány I.
Szerző(k):
Rényes Zsuzsanna
Kimmel Zsófia
Intézet:
Egészségfejlesztési Tanszék
Témavezető(k):
Dr. Kósa Karolina

Korunk egyik kiemelkedő népegészségügyi problémáját jelentik a gyermekkorban bekövetkezett balesetek okozta sérülések. Hazánkban jelenleg az 1-4 és 10-14 éves korosztály mortalitásában az oki tényezők között a balesetek állnak első helyen. A leggyakrabban előforduló balesettípusok közé tartozik a közúti baleset, égés, biciklis esés, zuhanás, mérgezés és a kutyaharapás. A balesetek száma nagymértékben függ a szociális helyzettől is, minél rosszabb szociális körülmények között nevelkedik egy gyermek, annál gyakrabban történik vele baleset. A jelen vizsgálat a gyermekbalesetek előfordulását kívánta vizsgálni nagycsaládosok körében, ahol az anya elvileg jelentős tapasztalattal rendelkezik gyermekfelügyelet vonatkozásában.
Az adatgyűjtés strukturált interjúkkal történt egy nagycsaládosokat tömörítő egyesület összes családjának 10%-ában, véletlen kiválasztással. Az interjú kiterjedt a családok társadalmi-gazdasági helyzetének, a nevelt gyermekek számának és korának, a gyermekeket ért balesetek körülményeinek, következményeinek és a baleset-megelőzési szokásoknak a feltárására.
14 anyával készült interjú, akiknek átlagéletkora 39,7 év (SD: 6.9, min. 30, max. 49), összesen 47, személyenként átlagosan 3 gyermeket neveltek (min. 1, max. 7). Az általuk nevelt gyermekek 61%-a szenvedett balesetet, ezek kétharmada esés, illetve zuhanás volt (biciklivel). 2-3. helyen szerepelt gyakoriság szempontjából az égés és kutyaharapás (13%-13%), legkevésbé gyakori balesettípus volt a mérgezés (6%). A balesetet szenvedett gyermekek 53%-a fiú volt, átlagéletkoruk 5,8 év (SD:4,82, min. 1, max. 19 év). A balesetek 40%-a otthon történt, a második leggyakoribb helyszín a közterület volt (36%); következményként fele-fele arányban 8 napon belül, illetve túl gyógyuló sérülés történt.
Ebben a mintában a gyermekbalesetek nagy része a gyermekek szabadidejében történt, szülői felügyelet alatt. Típusos baleset a biciklivel való esés, amelynek súlyos következményei bukósisak használatával és a gyermek felügyeletével megelőzhetők.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program