Festéksejtes anyajegyek és a napozási szokások vizsgálata általános- és középiskolás diákok körében

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Egészségtudomány I.
Szerző(k):
Takács Kitti Ágnes
Intézet:
Bőrgyógyászati Klinika
Témavezető(k):
Dr. Remenyik Éva

Háttér: A melanoma malignum incidenciája világszerte emelkedik. Kialakulásának okai nem ismertek, de a bőrtípus, az anyajegyek száma, a gyermekkorban elszenvedett napégés fokozott rizikót jelentenek. A divatos barna bőrszín megszerzése miatt a napozás és szolárium-használat elterjedt.
Cél: A 8-18 éves iskolások körében a pigmentált naevusok prevalenciájának felmérése, a diákok napozási szokásainak megismerése, egészségnevelés.
Módszerek és eszközök: 18 iskolaorvos, bőrgyógyászati szeminárium és konzultáció után, 27 iskolában 1164 diák (általános iskolások 13, 053 +- 0,452 éves és középiskolások 16,3 +- 1,68 éves) bőrstátuszát (bőrtípus, anyajegyek száma) rögzítette. Előzőleg a diákok a napozási szokásokról szóló általunk összeállított kérdőívet töltöttek ki a szülők beleegyezésével. A kérdőíveket összegyűjtöttük, az adatokat statisztikailag elemeztük.
Eredmények: A vizsgálatban résztvevők között a nemek aránya f/nő: 0,982 volt. A bőrtípusok megoszlása a magyarországi átlagpopulációra jellemző. Megállapítható volt, hogy az összes diák 47%-a tudatosan napozik; 11,5%-a semmilyen módon nem védi magát a naptól. 37,5% fizikai fényvédelmet (ruházat), míg 51% kémiai fényvédőt is használ. Mindösszesen 2,6% jár rendszeresen bőrgyógyászati ellenőrzésre; 3,6% szoláriumba jár. A tanulók 39%-a számolt be súlyosabb napégésről. Az iskolaorvosok a gyermekek 63,7%-nak bőrén találtak „atípusos” naevust, ezek egyharmadát a törzsön.
Konklúzió: A vizsgált gyermekek körében az anyajegyek száma nagy, többnyire a felső testfélre lokalizálódnak. Annak ellenére, hogy a szolárium 18 éves kor alatt nem ajánlott, a fiatal korosztályból is vannak használók. Bár a fényvédelem alkalmazása egyre inkább terjed, a napozás, napégés és a szolárium-használat káros hatásairól, az anyajegyekről továbbra is szükséges felvilágosítani a gyermekeket és szüleiket. Az ilyen egészségnevelő programok nagy valószínűséggel a bőrdaganatok primer prevencióját szolgálják, ezt azonban hosszú távú követéses vizsgálatok igazolhatják.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program