Az elhízás hatása a gyermekkori aszthma bronchialera és kezelhetőségére

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Egészségtudomány IV.
Szerző(k):
Iski Gabriella
Intézet:
Családorvosi és Foglalkozás-Egészségügyi Tanszék
Témavezető(k):
Dr. Márton Hajnalka

Az aszthma bronchiale a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, a túlsúly pedig korunk népbetegsége, komplex egészségügyi problémákat okoz.
Vizsgálatomban választ kívántam kapni arra, hogy a túlsúly milyen összefüggésben van az aszthma bronchiale kialakulásával, súlyosságával, kezelhetőségével.
Módszerem egy anonim kérdőív kitöltése volt, melyben a debreceni városi szakrendeléseken megjelent aszthma bronchiale miatt kezelt gyermekeket és szüleiket kérdeztem meg. A kapott 117 értékelhető kérdőívet különböző statisztikai módszerekkel dolgoztam fel.
A lányoknak 43,2 %-a volt túlsúlyos, a fiúknak 30,3 %-a. A lányok esélye a túlsúlyra kétszerese volt a fiúkénak. A családban levő elhízás háromszorosára, az iskolai testnevelés alóli felmentés felmérésünkben hatszorosára növelte az elhízás esélyét. A szteroid kezelésben részesülő betegek 37,1 %-a bizonyult túlsúlyosnak, míg a szteroidot nem használók 30,8%-a. A normál súlyúak állapota 81,4 %-a volt kontrollált, míg a túlsúlyosaknak csak 71,8 %-a. A testnevelésből felmentett 6 gyerek közül 4 tartozott a nem kontrollált aszthmások csoportjába, míg a testnevelésben részt vett 49 gyermekből 2. A sportoló 43 gyermek közül 7, míg a nem sportoló 40 közül 17 tartozott nem kontrollált csoportba. A válaszadók közül összesen 1 éven belül 2 gyermek igényelt kórházi kezelést, és ez a kettő is a túlsúlyos csoportból került ki. A születési súly a felmérés alapján a későbbi túlsúly kialakulását, és az aszthma kontrollálhatóságát nem befolyásolta. Vizsgálatok folynak még, hogy a garat- és orrmandula kivétele, és a családban előforduló szénanátha, hogyan befolyásolja a gyermek aszthmájának kialakulását, obezitását.
Következtetésem az, hogy a vizsgálatok szerint a túlsúly szignifikánsan rontja az aszthma bronchiale kezelhetőségét. A szteroid terápia nem növelte az elhízás kockázatát. A megfelelő testmozgás, sport javított az aszthmás betegek állapotán, hiánya növelte az elhízás kockázatát.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program