A tokoferol koncentráció kapcsolata a plazma sICAM, sVCAM szintjével és szupplementáció lehetőségének tanulmányozása

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Szerző(k):
Engler Ildikó
Intézet:
I. Belgyógyászati Klinika
Témavezető(k):
Dr. Varga Zsuzsa

Fokozott oxidatív stresszben felborul az egyensúly a szabadgyökök termelődése és eliminálása között. A szabadgyökök károsító hatása számos betegségben bizonyított, többek között szív- és érrendszeri betegségekben. A károsító hatások kivédésében endogén és exogén eredetű antioxidánsok játszanak szerepet. Exogén antioxidánsok, például C- és E-vitamin, gyökfogó és az oxidatív stressz kialakulásában szerepet játszó enzim aktivitást befolyásoló tulajdonságokkal bírnak.
Vizsgálatainkban egészséges kontrollokban, obez (OB) és obez hipertóniás (OBHT) betegekben meghatároztuk az alfa-, a gamma-tokoferol, az endothél-károsodás markereinek szintjét és vizsgálatuk kapcsolatukat. Obezitásban zsírszegény táplálkozás javasolt, így olajos magvak helyett, alternatív tokoferol forrásként, kardioprotektív tulajdonságú piros bogyós gyümölcsök is számításba jöhetnek. Ennek igazolására többféle termékben meghatároztuk a tokoferolok mennyiségét és antioxidáns kapacitásukat.
A tokoferol-szinteket HPLC-vel, a gyümölcskoncentrátumok polifenol és flavonoid tartalmát spektrofotometriás módszerrel határoztuk meg. Az antioxidáns kapacitást DPPH gyökstabilizáló és vas(3+) redukáló képesség meghatározásával jellemeztük.
Az OB és OBHT betegekben szignifikánsan alacsonyabb volt a tokoferolok szintje, mint a kontrollokban. Korrelációs analízis eredményei szerint az alfa- és gamma-tokoferol negatív kapcsolatot mutatott a BMI-vel, a vérnyomással, a CRP, a húgysav, az sICAM és sE-selectin mennyiségével és pozitívat a HDL-C szintekkel. A plazma tbars szintjével csak a gamma-tokoferol mutatott negatív korrelációt. A bogyós gyümölcsök közül a málna és az eper-málna-szeder kivonatok tartalmazták az összes tokoferol homológot. A továbbiakban tervezzük nyolc-féle piros bogyós gyümölcsöt tartalmazó extraktum vizsgálatát.
Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az obezitás még társult betegségek nélkül is számos pro-atherogén és pro-inflammatorikus marker emelkedését okozza, ezen a hipertónia kialakulása tovább ront. Az obez páciensek antioxidáns ellátottsága nem megfelelő, azonban piros bogyós gyümölcsök alkalmasak lehetnek ennek javítására.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program