A dohányzás hatása az agyi keringés autoregulációjára

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Szerző(k):
Rácz Ágnes Orsolya
Intézet:
Neurológiai Klinika
Témavezető(k):
Dr. Csiba László

Bevezetés: Az agyi keringés autoregulációja lehetővé teszi, hogy az artériás középnyomás széles határok közötti változása ellenére, az agyban a vérátáramlás állandó maradjon. A dohányfüstben előforduló vegyületek hatására, csökken a NO-szintézis, nő az endothelin-1 képződés, ami együttesen vasodilatációs zavarhoz, továbbá fokozott thrombocytaaggregációhoz vezet.
Anyag és módszer: 10 dohányzó és 10 nem dohányzó diákot vizsgáltunk (23,7+/-1 év, f/n:1). A dohányzók átlag 5 éve dohányoztak (13 cigaretta; 7.8 mg nikotin/nap). Az agyi keringés autoregulációját a lábmandzsettás (leg cuff) illetve deep breathing teszt segítségével vizsgáltuk. Az előbbi módszernél, mindkét lábra egy–egy mandzsettát helyeztünk, amit 20 Hgmm-rel a systolés vérnyomás (sRR) érték felé pumpáltunk, majd 2 perc után leeresztettünk. Az utóbbi módszernél, 1 perc alatt a páciensek 6 légzési ciklusa (5 mp folyamatos be - 5 mp folyamatos kilégzés) alatt bekövetkező hemodinamikai paraméterek változását figyeltük meg. Mindkét teszt során transcranialis Doppler, hagyományos és folyamatos vérnyomásmérő segítségével követtük a CBFV-t (cerebral blood flow velocity), vérnyomást és pulzust.
Eredmények: A nyugalmi mérések során a dohányzó csoportban pulzus: 77,1 +/-11,9 bpm; sRR: 112,8 +/-11,3 Hgmm ; CBFV: 77,1 +/- 9 cm/s, a nem dohányzó csoportban pulzus: 70+/-5,6 bpm ; sRR: 108,8+/-7 Hgmm; CBFV: 70+/-5,6 cm/s értékeket kaptuk. A pulzus szignifikánsan, a vérnyomás és a CBFV ugyan nem szignifikánsan, de magasabbnak bizonyult a dohányzóknál. A lábmandzsetta leengedést követően a CBFV csökkenés nem dohányzóknál 2,7 +/-2 mp-ig tartott, míg dohányzóknál 8,9 +/- 6,7 mp-ig (p=0.012). A leengedést követő CBFV csökkenés a dohányzóknál jelentősen magasabb volt, mint a nem dohányzóknál (9,2+/-7,4% vs. 3,1+/-2,5%; p=0,025). A deep breathing teszt során a be- és kilégzés alatt mért értékek közötti különbség a dohányzó csoportban szignifikánsan magasabbnak bizonyult. (11+/-3 vs. 7,5 +/-2; p=0,011)
Következtetés: Vizsgálataink során arra az eredményre jutottunk, hogy átlag 5 év dohányzás már jelentős mértékű negatív változásokat okozhat az agyi erek funkciójában, ami elsősorban a vasodilatációs mechanizmust érinti.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program