Intenzív ellátást igénylő szövődmények daganatos gyermekekben

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Szerző(k):
Erdei Klára
Intézet:
Gyermekgyógyászati Intézet
Témavezető(k):
Dr. Szegedi István

Magyarországon évente mintegy 300 új daganatos gyermeket diagnosztizálnak. A különböző típusú rosszindulatú daganatok, illetve a terápiájukban alkalmazott kezelési protokollok agresszivitásának következtében, sok esetben számíthatunk olyan szövődmények fellépésére, melyeket intenzív osztályos ellátás keretein belül kell kezelnünk. Legtöbbször septicus shock-kal, központi idegrendszeri (KIR) történéssel, különböző lokalizációjú vérzésekkel, a tumorok okozta nyomási tünetekkel, és az ezek következtében kialakuló légzési- és keringési elégtelenséggel kell szembenéznünk.
Célul tűztem ki a daganatos gyermekekben előforduló szövődmények kialakulásának, kezelésének és kimenetelének retrospektív elemzését, különös tekintettel az intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos esetekre. Az adatgyűjtéshez a betegek kórlapjait, lázlapjait, illetve a Medical Solution rendszert használtam.
2004-2008 között a DEOEC Gyermekklinika Haematológiai-Onkológiai Osztályára összesen 2639 esetben kerültek felvételre a gyermekek, melyből 99 esetben volt szükség a szövődmények intenzív osztályos ellátására. Ez 59 fiút és 40 leányt jelent, átlagéletkoruk 7,1 év. 41 esetben leukémia, 17 esetben KIR tumor, 10 esetben neuroblastoma, 8 esetben Wilms-tumor, 4 esetben NHL és 19 esetben egyéb, ritkábban előforduló malignus tumor volt az alapbetegség. A szövődményeket tekintve 37 esetben sepsis (kórokozók: G+ coccusok, E. coli, opportunista gombák), 17 esetben KIR történés, 6 esetben a tumor okozta nyomási tünet, 4 esetben akut vérzés, 4 esetben hasmenés és emelkedett májenzimek, 6 esetben pedig egyéb eltérés állt a háttérben. A maradék 25 esetben post operatív megfigyelés történt az intenzív osztályon. A kezelés szupportív terápiából, antibiotikum adásból, illetve légzés- és keringéstámogatásból állt.
A vizsgált periódusban az összes eset 3,8%-ában került sor intenzív osztályos ellátására, melynek ellenére a gyermekek 15,1%-át elveszítettük. Az esetek közel felében septicus shock volt a halál oka. Nagyon fontos a kiváltó okok elemzése, mert a szövődmények gyors, adequat ellátása, a helyénvaló szupportív terápia és antibiotikumos kezelés tovább javíthatja a daganatos gyermekek túlélési esélyeit.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program