A pitvarfibrillációban szenvedő beteg sürgősségi ellátása

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Szerző(k):
Gergely Zsuzsanna
Intézet:
I. Belgyógyászati Klinika, Sürgősségi Orvostani Nem Önálló Tanszék
Témavezető(k):
Dr. Lőrincz István

A pitvarfibrilláció (PF) kialakulásában, fennmaradásában és megszüntetésében számos tényezőnek van kitüntetett szerepe és a kezelése is többrétű. A PF jelentkezhet anatómiailag ép szívben, azonban az esetek jelentős részében strukturális szívbetegség vagy egyéb szervi eltérés áll a háttérben. Időbeni megjelenése alapján a PF lehet elsőként észlelt és recidív (paroxizmális és perzisztens) ill. tartós (permanens) ritmuszavar. A paroxizmális PF spontán megszűnik hét napon belül, a perzisztálót pedig gyógyszeres vagy elektromos kardioverzió állítja helyre. A permanens forma megszüntetésére már nem törekednek, mert a sinusritmus helyreállítása reménytelen vagy veszélyeket rejt magában.
Jelen munkánkban irodalmi adatok és saját tapasztalatok (esetismertetések) alapján összefoglaljuk PF-ban szenvedő betegek sürgősségi ellátását.
A PF-ban szenvedő beteg sürgősségi ellátása során törekedhetünk a sinusritmus visszaállítására, (ritmus kontroll), továbbá a szapora vagy lassú szívműködés optimalizálására (frekvencia kontroll). A tromboembóliás szövődmények prevenciója céljából elengedhetetlen a megfelelő alvadásgátlás. A sürgősségi kezelés során figyelembe kell venni az aktuális hemodinamikai státuszt, az alap- és a társbetegségeket és azok fokozatait. Az ellátásra szoruló beteg hemodinamikailag lehet stabil vagy instabil állapotban, a bal kamra funkciója lehet ép vagy kóros. Tisztázni kell továbbá a kezelés során a PF fennállásnak az időtartamát, és esetleges WPW szindróma lehetőségét. Az akut kardioverzióra DC-sokkot és gyógyszereket (Propafenon, Amiodaron, Kinidin, Procainamid), a sürgősségi frekvencia kontrollra pedig gyógyszereket, béta-blokkolókat, non-DHP típusú kalciumantagonistákat, digitáliszt és/vagy pacemakert használunk.
A sürgősségi ellátás során akut elektromos kardioverzió indokolt instabil állapotokban, sz.e. azonban a kamrai frekvencia optimalizálását helyezzük előtérbe. Hemodinamikailag stabil állapotban lévő betegnél iv. gyógyszeres terápiával állítható helyre a sinusritmus, frekvenciakontrollt pedig ugyanúgy végezzük, mint az instabil állapotú betegnél. Három esetismertetéssel demonstráljuk a PF sürgősségi ellátásban szerzett tapasztalatokat.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program