Colonresecalt betegek táplálása lipidoldatokkal

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Szerző(k):
Kocsor Márta Boglárka
Intézet:
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, Klinikai Biokémiai és Molekuláris Pathológiai Intézet
Témavezető(k):
Dr. Hallay Judit
Dr. V. Oláh Anna

Bevezetés: A parenteralis táplálás terápiás értékű a gastro-intestinalis tumor miatt műtött betegek postoperativ kezelésében. Különböző összetételű intravénás lipidoldatok hatását hasonlítottuk össze a laboratóriumi értékek változásának, a betegek intenzív osztályos és klinikai tartózkodási idejének követésével.
Cél: A parenteralis táplálás hatásosságának mérése különböző lipid összetételű infúziós oldatok alkalmazása során.
Betegek és módszerek: 41 beteg a postoperativ második, 3. és 4. napon a következő infúziós lipidoldatok valamelyikét kapta: az I. csoport (n= 26) MCT- és szójababolaj- alapú, a II. csoport (n= 15) MCT-, szójabab-, oliva- és halolaj alapú oldatot. A kontroll csoport (n= 5) lipidet nem kapott. A parenteralis aminosav- és szénhidrátbevitel azonos volt. A klinikai kémiai paramétereket műtét előtti (0. nap), illetve a műtétet követő 3., 4. és 5. napon vett natív vérből határozták meg Modular P- 800 (Roche) analizátoron. Értékeltük a zsíranyagcsere és a gyulladásos markerek változását az összkoleszterin (tC), HDL- koleszterin (HDL-C), LDL- koleszterin (LDL-C), apo-A, apo-B, C-reaktív protein (CRP), fehérvérsejtszám (fvs) követésével.
Eredmények: Az 5. napra mindkét csoportban szignifikánsan csökkent a tC, HDL-C, apoA és LDL-C szint (p<= 5). A CRP és a fehérvérsejt szám szignifikánsan nőtt a műtéttel összefüggően (p<= 5). A HDL-C és apo-A csökkenése az I. csoportban nagyobb mértékű volt, mint a II. csoportban (HDL-C: 33.9% vs. 25.7%, apoA: 29% vs. 21.5%). Az LDL-C és tC csökkenése az I. csoportban kisebb mértékű, mint a II. csoportban (LDL-C: 24% vs. 45.9%, tC: 11.7% vs. 23.9%). Az intenzív osztályos tartózkodás ideje: az I. csoportban 1.92± 0.48, a II. csoportban 1.93± 1.22 nap volt. A klinikai tartózkodás ideje: az I. csoportban 11.38± 3.38, a II csoportban 10.47± 2.85 nap volt.
Konklúzió: Vizsgálataink szerint az oliva- és halolajjal komplettált lipidoldatok alkalmazása során a vérben előnyösen változik a legtöbb lipid komponens szintje. A II. lipid formula előnyösebbnek látszik, mivel az atherogen LDL-C jobban, a kedvező hatású HDL-C kevésbé csökkent. Az optimális összetételű lipidoldatok használatára kívánjuk felhívni a figyelmet.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program