ErbB2-t szabályozhatóan kifejező sejtvonal, mint trastuzumab target stabilitásának jellemzése

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Sejtbiológia, Biofizika
Szerző(k):
Tóth Gábor
Intézet:
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
Témavezető(k):
Dr. Vereb György

Az SADR nevű sejtvonal a NIH-3T3 fibroblaszt anyasejtvonalból ErbB2 gén transzfektálásával keletkezett. A sejtvonal ErbB2 expressziója tetraciklin kezelés hatására megszűnik. A trastuzumab olyan tumor terápiában alkalmazott ErbB2 célpontú humanizált monoklonális antitest, mely az ErbB2 leszabályozását fokozza.
Kísérleteinkben azt vizsgáltuk, hogy miként változik az ugyanazon SADR sejtvonalból lefagyasztott 3, 10 és 20-as passzálási számú minták és a 3T3 anyasejtvonal trastuzumab érzékenysége a sejtproliferáció, sejtciklus, hosszú- és rövidtávú ErbB2 expresszió és foszforiláció, valamint apoptózis ráta szempontjából. A 100 microg/ml trastuzumab hatását ErbB2-t kifejező, és ErbB2-megvonásos (tetraciklin kezelt) sejteken hasonlítottuk össze.
A sejtek osztódási rátája ErbB2 megvonásra már korai passzázsszámnál is csökkent, összhangban az ErbB2 biztosította proliferációs előnnyel. Ezekben a sejtekben a traztusumab nem csökkentette tovább a proliferációt, ugyanakkor a natív SADR sejtekben G1 blokkot okozott, mely a passzázsszámmal fokozódott, hasonlóan az ErbB2-expressziót csökkentő hosszútávú (3 nap), valamint az ErbB2 foszforilációt növelő rövidtávú (5 perc) trastuzumab hatáshoz. Az apoptozisra nem volt hatással sem a traztusumab, sem az ErbB2 megvonás.
A vizsgált rendszer érdekes modellnek tűnik az ErbB2 onkogénhez történő sejtszintű addikció tekintetében, ugyanakkor felhívja a figyelmet a transzfektált sejtes rendszerek stabilitási problémáira.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program