Az emberi szem alkalmazkodásának szubjektív és objektív vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lipécz Ágnes

Abstract data

Előadás címe: 
Az emberi szem alkalmazkodásának szubjektív és objektív vizsgálata
Abstract: 

Célkitűzés:

A közeli tárgyak éleslátása a szem alkalmazkodása, az accomodatio által válik lehetővé. Célunk az volt, hogy egy új, binocularis accomodometerrel mért objektív alkalmazkodást összehasonlítsuk egy szubjektív mérési módszerrel, valamint megvizsgáljuk azt, hogy milyen egyéb szemészeti paraméterekkel függ össze az accomodatio amplitúdója.

Betegek és módszerek:

A vizsgálatban 44 fő vett részt önkéntesen, életkoruk 36,4±16,5 év (range: 19,1-78,5 év). Négy vizsgálatot végeztünk el betegeinken: 1) szubjektív alkalmazkodást mértünk a távoli korrekció meghatározása után a „negatív lencse módszer”-rel. 2) a szem anatómiai paramétereit határoztuk meg (szaruhártya görbület és magasabb rendű aberrációk, csarnokmélység, tengelyhossz) optikai módszerrel. 3) az accomodatio alatt elért anatómiai változásokat vizsgáltuk Pentacam HR készülékkel. 4) végül automata refraktokeratometria és pupillometria vizsgálatokat végeztünk egy új binocularis accomodometerrel (Grand Seiko WAM- 5500).

Eredmények:

A szubjektív alkalmazkodás mértéke jelentősen nagyobb az objektíven mérhető alkalmazkodáshoz képest (p=0,6). Az életkorral jelentős korrelációt mutat a még olvasott betű nagysága (r=0,72; p<0,001). Összefüggést találtunk az életkor és a Pentacammal mért sphericus aberratio mértéke (r=0,46; p<0,001), az accomodativ ingerre megfigyelt csarnokmélység-változás (r=0,31; p<0,001) és a nyugalomban lévő pupilla átmérője (r= 0,568; p<0,001) között. A pupillaméret accomodatio hatására jobban szűkül idősebb korban (r=0,25; p=0,02). Nem találtunk összefüggést az accomodatio amplitúdója és a keratometriai, tengelyhossz értékek, valamint egyéb magas rendű cornealis aberrációk között.

Következtetés:

Az accomodatiós amplitúdó mértéke az életkor növekedésével csökken, azonban a cornea időskorral együtt tapasztalt alaki eltérése és a pupillaátmérő megváltozása ezt a negatív hatást kompenzálni igyekszik.

First tutor
Name: 
Dr. Németh Gábor
Department: 
Szemklinika
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program