Dystrophin deléciók pontos méretmeghatározása Duchenne izomsorvadásban

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Molekuláris biológia, fejlődésbiológia, genetika, genomika
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Papp Diána

Abstract data

Előadás címe: 
Dystrophin deléciók pontos méretmeghatározása Duchenne izomsorvadásban
Abstract: 

A Duchenne/Becker izom dystrophia (DMD/BMD) egy krónikus, progrediáló generalizált izomsorvadással járó monogénes, X-kromoszómához kötött gyógyíthatatlan betegség. A DMD incidenciája 1:3500, míg a BMD lényegesen ritkább (1:30000). A beteg gyermekek DMD esetén 13-15 évesen járásképtelenné válnak, a várható élettartam 20-25 év. A BMD jóval enyhébb lefolyású, a tünetek idősebb korban jelentkeznek és 40-50 éves korig a betegek járóképesek maradnak. A DMD/BMD-t az esetek 70%-ában gén szakasz deléciók okozzák. A molekuláris genetikai vizsgálatnak a diagnózis felállításán túl prognosztikai jelentősége is van, mert az olvasási keret státusza fontos prognosztikai marker. A DMD/BMD diagnosztikája multiplex PCR-rel, illetve újabban a multiplex ligáció-függő próba amplifikáció (MLPA) módszerrel történik. Az MLPA lényege, hogy nem a genomiális DNS-t, hanem egy kiválasztott szekvenciához hibridizált oligonukleotidokat amplifikáljuk, és ellenétben a mutációs forró pontokra tervezett multiplex PCR-rel, az MLPA az összes dystrophin gén exont teszteli.
Vizsgálataink célja a DNS bankunkban levő DMD/BMD minták MLPA módszerrel történő pontos deléció meghatározása, mely előfeltétele a személyre szabott, mutáció specifikus antisense oligonukleotid alapú kezelésben történő részvételnek.
41 DMD/BMD beteg vizsgálatára került sor. 3 betegnél deléciót nem tudtunk kimutatni, esetükben valószínűleg kis skálájú mutáció a betegség oka. 1-1 betegnél teljes, vagy a C-terminálist érintő nagy deléciót detektáltunk. 21 beteg vizsgálatakor az MLPA teszt kiegészítette és pontosította a multiplex PCR által kapott eredményt. 14 beteg esetén az olvasási keret megtartott maradt, míg 22 betegben a deléció olvasási keret eltolódást okozott. Utóbbiak közül 6 beteg esetében a deléció mérete és helye lehetővé teszi az 51-es exon skipping antisense oligonukleotid kezelést. A pontos deléció méretmeghatározás lehetővé teszi a további betegek részvételét az új, más gén szakaszt érintő antisense oligonukleotid terápiában.

First tutor
Name: 
Dr. Balogh István
Department: 
Laboratóriumi Medicina Intézet
Prize: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program