A ductus arteriosus persistens sebészi zárásának rövid és hosszú távú eredményei

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Hematológia, hemosztazeológia, onkológia, kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, neurovaszkulásris medicina, szívsebészet)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Huszár Tímea

Abstract data

Előadás címe: 
A ductus arteriosus persistens sebészi zárásának rövid és hosszú távú eredményei
Abstract: 

Bevezetés: Koraszülötteknél a ductus arteriosus nyitva maradása gyakori. A 28. gesztációs hét előtt illetve 1000 gramm születési súly alatt született koraszülötteknél, előfordulása elérheti a 30-40%-ot, azonban többnyire spontán vagy gyógyszeres kezelésre záródik, így sebészi beavatkozás ritkán szükséges. E műtétek hosszú távú eredményei kevéssé ismertek. Célkitűzés: A koraszülöttkori perzistáló ductus arteriosus (DAP) miatt végzett műtétek rövid és hosszú távú eredményeinek vizsgálata. Betegek és módszerek: 2000-2011 között intézetünkben 70 koraszülöttön került sor a DAP sebészi zárására. A gyermekek a 23-31. gesztációs héten (átlag 25±2 hét) születtek, a 38 lány és 32 fiúgyermek átlagsúlya 770 gramm (400-1460 ±300 gr) volt. Eredmények: E koraszülöttek gépi lélegeztetésének ideje átlag 35± 35 nap, (2-100 nap), intézeti kezelésük átlagos ideje 85±25 nap (6-245 nap) volt. Műtéti halálozás nem fordult elő, a műtétet követően 8 gyermek hunyt el (11,9%) pneumonia, légzési elégtelenség, agyvérzés, szívelégtelenség, necrotisalo enterocolitis illetve septicaemia következtében. Az otthonába bocsátott 59 gyermekben az alábbi szívfejlődési rendellenességek fordultak elő: foramen ovale apertum 24, valvuláris pulmonális stenosis 2, pitvari-, kamrai-, AV canal defectus és coarctatio aortae egy-egy esetben. Az egyéb szervek fejlődési rendellenességei közül a hydrocephalus, a hydrokele, a hasfali sérv, a gastro-intestinális rendszer fejlődési rendellenességei, strabismus, coloboma, retentio testis, congenitális hypothyreosis, komplex csontfejlődési defektus, subglotticus stenosis és Down-kór. Következtetés: A DAP sebészi zárása alacsony halálozási rátával végezhető, azonban a posztoperatív morbiditás és a műtéttel össze nem függő mortalitás magas. E koraszülöttek jelentős részében észlelhetők a szív és az egyéb szervek fejlődési rendellenességei, melyek e gyermekek fejlődését és életminőségét hátrányosan befolyásolják.

First tutor
Name: 
Dr. Szerafin Tamás
Department: 
Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Tanszék
Second tutor
Name: 
Dr. Mogyorósy Gábor
Department: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program