Szénhidrát anyagcsere-zavarok kockázatának felmérése egy kis- és egy nagyvárosi praxisban

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Secondary prevention (family medicine, preventive medicine)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szalókiné Kovács Krisztina

Abstract data

Előadás címe: 
Szénhidrát anyagcsere-zavarok kockázatának felmérése egy kis- és egy nagyvárosi praxisban
Abstract: 

A diabétesz „olyan csendes járvány, amelynek felbecsülhetetlen mértékű emberi, társadalmi és gazdasági következményei vannak”. L. Lazouras, ENSZ, 2006

Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint az utóbbi 28 évben (1980-tól 2008-ig) több, mint kétszeresére nőtt a diabéteszben szenvedők száma (153 millió főről 347 millió főre) a világon. Magyarországon a növekedés 10 év alatt megtörtént: 1999 és 2009 között a prevalencia 458 ezerről 800 ezer felé emelkedett.

Munkám során két háziorvosi körzetben, egy nagyvárosiban (Debrecen, 10. körzet) és egy vidékiben (Balassagyarmat, 6. körzet) végeztem kockázatfelmérést a FINDRISC kérdőív segítségével, 152 illetve 150 nem cukorbeteg páciens bevonásával. Kitértem életkorra, antropometriai adatokra (testmagasság, testtömeg, haskörfogat), életmódbeli tényezőkre (mozgás, táplálkozás), gyógyszerszedésre, valamint családi és saját anamnézisre (vércukorértékek) is. Ezen adatok alapján soroltam a résztvevőket kockázati csoportokba. A szakirodalom öt csoportot különít el, ebből három fokozott kockázatú. Az utóbbiba tartozó egyének esélye a cukorbetegség kialakulására a következő 10 éven belül 1/6, 1/3 illetve 1/2. E három csoportba tartozókat további vizsgálatra, OGTT-re küldtük, melynek eredménye későbbre várható.

A balassagyarmati és debreceni körzetet összehasonlítva alacsony kockázati csoportba tartozott a megkérdezettek közül 29,6 és 24,7%, enyhén fokozottba 33,6 és 39,3%, közepesen fokozottba 19,1 és 17,3%, magas kockázati csoportba 16,4 és 16%, igen magas kockázatú pedig 1,3 illetve 2,7% volt.

Ezek a vizsgálatok kimutathatták, hogy Magyarország két, egymástól messze lévő településén hasonlóan alakulnak a kockázati tényezők korcsoportonként, valamint a két nemben, illetve rávilágítanak a megelőzés vagy korai diagnózis fontosságára. Ha valaki az IFG vagy IGT csoportba tartozik, megfelelő edukációval, és a beteg részéről kis odafigyeléssel visszafordítható a folyamat, ha viszont nem ismerik fel, és nem tesznek ellene semmit, 5 év alatt 30-40 %-ban diabétesszé alakul.

Akinél pedig nem diagnosztizált cukorbetegség esete merül fel, elkezdhető a kezelés, így a szövődmények kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető.

First tutor
Name: 
Dr. Sándor József Péter
Department: 
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program