A cutan melanoma malignum klinikopathologiai tényezői prognosztikai szempontból

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szemán Andrea

Abstract data

Előadás címe: 
A cutan melanoma malignum klinikopathologiai tényezői prognosztikai szempontból
Abstract: 

Munkámban a cutan melanoma malignum (CMM) klinikopatológiai tényezőit (szövettani típus, tumorvastagság, exulceráció, lokalizáció, betegek életkora, neme) vizsgáltam a DE OEC Bőrgyógyászati Klinikán 2006 és 2009 között újonnan diagnosztizált melanomás esetek (n=438) adatait felhasználva, olyan célból, hogy összefüggést keressek a tumorok egyes jellemzői és az áttétképzés között. A CMM tulajdonságainak elemzésével a szekunder prevencióban felhasználható jellemzők felismerésére is törekedtem.
A vizsgált betegcsoportban a CMM előfordulása kissé gyakoribb volt nőknél (ffi:nő arány 1:1,33). Korcsoportok szerinti bontásban a legtöbb primer daganatot az 51-60 évesek között diagnosztizálták (24,2%), emellett sok volt a 70 évesnél idősebb beteg is (25,11%), viszont a betegek 30,37%-a 50 évnél fiatalabb volt (átlag életkor: 58,15±15,82 év). Legmagasabb számban az 1mm-nél vékonyabb Breslow tumorvastagságú, illetve ssm szövettani típusú daganatok fordultak elő, az átlagos tumorvastagság 1,92±3,03 mm volt. Eredményeim alapján a noduláris növekedési típus és a nagy tumorvastagság lymphogén és haematogén áttétképzésre hajlamosító tényezők CMM-ben (p<0.001). A primer daganatok 18,72%-a volt exulcerált. Az exulceráció szignifikáns (p<0.001) módon befolyásolta a melanoma áttétképző tulajdonságát, jelenléte esetén a szövettani típus elveszítette szignifikanciáját, sőt exulcerált esetekben a negatív sentinel nyirokcsomó ellenére nagyobb arányban fordult elő szisztémás érintettség. A lokalizáció és a haematogén metasztázis kapcsolata nem volt szignifikáns, ellenben a lokalizáció és a lymphogén áttétképzés közti kapcsolat szignifikánsnak (p=0,042) bizonyult.
Összefoglalásképpen elmondható, hogy szekunder prevenciót célzó kampányok szervezésénél fontos az 50-60 év közötti populáció bőrének „szűrése”, a fiatalabbak korai melanoma felismerésre való oktatása, illetve az idősebb emberek környezetében élők figyelmének felhívása a 70 év felettiek bőrének átnézésére. Érdemes felhívni a betegek figyelmét arra, hogy nőknél az alsó végtag, férfiaknál pedig a törzs a leggyakoribb CMM lokalizáció. Az áttétképződés rizikóját a CMM klinikopatológiai paraméterei szignifikánsan befolyásolják.

First tutor
Name: 
Dr. Emri Gabriella
Department: 
Bőrgyógyászati Klinika
Prize: 
a Magyar Dermatológiai Társaság különdíja

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program