Sustentaculum sclerae műtéten átesett betegek hosszútávú követési eredményei

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Flaskó Zsuzsa Zsófia

Abstract data

Előadás címe: 
Sustentaculum sclerae műtéten átesett betegek hosszútávú követési eredményei
Abstract: 

Cél: A DE OEC Szemklinikán 1979 óta végeznek scleramegtámasztást nagyfokú rövidlátás esetén a progresszió megállítása, illetve lassítása céljából. A mintegy harminc évvel ezelőtt műtéten átesett betegek jelenlegi állapotáról szeretnénk beszámolni.
Betegek és módszerek: Az 1979 és 1985 között operált betegekből tizenöten jelentkeztek vizsgálatra. 13 betegnél csak az egyik szemen, 2 beteg esetében mindkét szemen végeztek sustentaculum sclerae műtétet. A jelenleg elvégzett vizsgálat magában foglalta az anamnézis felvételét, nyers és korrigált látásélesség meghatározását, szemnyomásmérést, látótérvizsgálatot, a tengelyhossz mérését, cornea topographiát, pachymetriát, elülső csarnokmélység mérését, ultrahanggal a szemgolyó morfológiájának megítélését, valamint a réslámpás vizsgálatot. A kapott eredményeket összehasonlítottuk a régi kórlapokban található műtét előtti adatokkal.
Eredmények: A betegek átlagéletkora a műtét elvégzésekor 24,53±14,98 év volt. Az operált szemek átlagos látásélessége a műtét előtt 0,44, a szükséges korrekció átlagosan -10,86D volt. Jelenleg a scleramegtámasztáson átesett szemek átlagos látásélessége 0,52, a szükséges korrekció átlagosan -14,73D. A 17 operált szemből 14 esetben javult, vagy maradt változatlan a visus a közel 30 éves követési idő alatt.
Következtetés: Progresszív myopia esetén a szemgolyó folyamatos növekedése miatt az éleslátás területében a retina sorvadása alakulhat ki, ami maradandó látáscsökkenéshez vezet. A sustentaculum sclerae műtét megállítja vagy lassítja a szemgolyó növekedését, és ezáltal megakadályozza a látásélesség további romlását.

First tutor
Name: 
Dr. Surányi Éva
Department: 
Szemklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program