EGFR-gátló kezelések hatékonysága áttétes colorectalis tumorokban

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Hematológia, hemosztazeológia, onkológia, kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, neurovaszkulásris medicina, szívsebészet)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ambrus Csilla

Abstract data

Előadás címe: 
EGFR-gátló kezelések hatékonysága áttétes colorectalis tumorokban
Abstract: 

Bevezetés: A colorectalis rák világszerte és Magyarországon is a második leggyakoribb malignus daganat a tüdőrák után, míg a nem dohányzók körében az első helyen áll. Hazánkban a halálozások száma 5000 fő/év. A metastaticus daganatok prognózisa nagyon rossz, azonban az utóbbi években alkalmazott biológiai és kemoterápiás kezelésekkel a túlélés nagymértékben növekedett.
Célkitűzés: A metastaticus vastag- és végbélrák terápiájában használt legújabb epidermális növekedési faktor receptort (EGFR) gátló antitestek közül, a cetuximab (Erbitux) és a panitumumab (Vectibix) hatékonyságára vonatkozóan gyűjtöttem adatokat.
Betegek és módszer: A DEOEC Onkológiai Tanszéken áttétes colorectalis daganat miatt kezelt betegek adatait elemezve, cetuximabot 33 beteg (2006-2011), panitumumabot 37 beteg (2008-2011) kapott. Az Erbituxot kemoterápiával együtt alkalmazták. A Vectibix több kemoterápiás szer sikertelensége után monoterápiaként adható. Vizsgáltuk a primer tumor helyét, az adjuváns kezelések fajtáit, ill. hányadik vonalbeli kezelésként, hány ciklusban kapták az EGFR-gátlókat. Vizsgáltuk a terápiás halasztásokat és azok okait. Elemeztük a progressziómentes túlélést (PFS) a két szerre vonatkozóan és a kezelésre adott választ.
Eredmények: Erbituxot kapott betegek átlag életkora 59,3 év. A primer daganat helye főként bal oldali vastag- (14 fő) és végbél (15 fő), a jobb o. ritkábban érintett (4 fő). Az átlagos PFS 16,34 hónap, átlag ciklusszám 11,21. A PFS 23,67 hónap azoknál, akik 1.-2. vonalban kapták, szemben a 3. vonalbeli terápiával, ahol 7,55 hónap. P=0,003. Mellékhatás miatti halasztás 18 esetben. A kezelésre adott válasz: 24%-ban javulás, 36,5%-ban stagnálás. Vectibix: átlag életkor 60,6 év. Primer daganatot tekintve hasonló a helyzet. Átlagos PFS 18 hét, átlag ciklusszám 7,5. Átlagos PFS 2.-3. vonalban adva 18,2 hét, 3.-4. vonalban 17 hét. N.s. Mellékhatás miatti halasztás 8-szor volt. Javulás 22%-ban, stagnálás 27%-ban adódott.
Megbeszélés: Megállapítható, hogy az EGFR-gátló szerek hatékonyak áttétes colorectalis daganatok kezelésében. Minél korábban adták, annál jobb volt a túlélés, Erbituxnál a különbség szignifikáns. Kevés mellékhatás (bőrpír, rash) jelentkezett.

First tutor
Name: 
Dr. András Csilla
Department: 
Onkológiai Tanszék
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program