Vesebeteg is vállalhat terhességet

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Endokrinológia, nephrológia, gastroenterológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Závodszky Edit

Abstract data

Előadás címe: 
Vesebeteg is vállalhat terhességet
Abstract: 

A terhességben megnő az erythropoietin igény, melyet a károsodott vesék már nem tudnak biztosítani, az így kialakuló anaemia ronthatja a terhesség kimenetelét. Terhesség alatti EPO kezeléssel kapcsolatosan csak kevés irodalmi adattal rendelkezünk.
A DE OEC I. Belklinika nephrológiai szakrendelésen 1995-2011 között 39 beteget részesítettek terhessége alatt gondozásban, ezek kórtörténetét dolgoztam fel. Közülük 15 esetben alkalmaztak EPO készítményt a terhesség során, jelen előadásban ezekről számolok be.
Az EPO-t kapó várandósok átlag életkora 28 év volt, 5-ben a vesebetegséget a terhesség során ismerték fel, 3-an veseátültetést követően vállalkoztak terhességre. Terhesség előtt a vesefunkció 11-ben jelentősen beszűkült, egy terhes rendszeres dialízisben részesült. Megelőzően antihypertensiv szert 11-en szedtek, 5-ükben a proteinuria >0,5 g/nap volt. Három terhesben korábban abortust végeztek a vesebetegség miatt, egyben a korábbi terhesség során súlyos praeeclampsia lépett fel. A terhesség alatt valamennyi várandós vaspótlást kapott. Ennek ellenére a csökkenő Hb szint az EPO elkezdését tette szükségessé a 21. (13-29.) héten. Ekkor a Hb 94 (73-108) g/l volt, mely az átlag 3800 NE EPO sc. adása mellett a szülés idejére 108 (90-128) g/l-re emelkedett. Rárakodásos toxaemia az aspirin profilaxis (10/15) és a kombinált antihypertensiv kezelés ellenére 5 terhesben a terhesség korai befejezését tette szükségessé. Lupus fellobbanás miatt 2 várandósban indítottak steroid és immunsuppressiv kezelést, mellyel sikerült a szülést postponálni. Húgyúti fertőzés miatt 6 terhesben legalább 2-szer alkalmaztak antibiotikumot, vagy kisadagú antibiotikum profilaxist. A terhességet átlagosan a 34. héten kellett befejezni, 7 esetben magzati javallat miatt. A magzatok átlagos súlya 1975 g volt. Egy magzat intubálásra, 3 másik nCPAP kezelésre szorult, de magzati halálozás nem volt. A születéskori átlagos Hb 195 g/l, thr 203 G/l volt, fejlődési rendellenesség nem volt.
A vesebetegek sikeres terhességének esélyei az elmúlt 2 évtizedben jelentősen javultak. Ebben számos tényező mellett szerepet játszik az EPO kezelés is, mely mind a magzat, mind az anya számára előnyös és biztonságos.

First tutor
Name: 
Dr. Mátyus János
Department: 
Belgyógyászati Intézet, I. Belgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program