Tetoválás okozta granulomatosus bőrelváltozások - esettanulmány

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lukács Judit

Abstract data

Előadás címe: 
Tetoválás okozta granulomatosus bőrelváltozások - esettanulmány
Abstract: 

A tetoválás egyre gyakrabban használt kozmetikai eljárás a nyugati világban és hazánkban, így a vele kapcsolatos dermalis komplikációk előfordulása is folyamatosan növekszik.
A tetoválás okozta leggyakoribb elváltozás a chronicus granulomatosus gyulladás, ami a késői típusú túlérzékenységi reakció eredménye, helper T-sejtekkel, interferon-gamma mediált makrofág aktivációval, epitheloid sejtes átalakulással. Ezenkívül egyéb elváltozások is előfordulhatnak, mint például akut és chronicus gyulladás, allergiás dermalis elváltozás, sarcoidosis, erythema nodosum képében jelentkező elváltozások vagy basalsejtes illetve laphámsejtes carcinoma, dermatofibrosarcoma protuberans. A tetoválások során apró sérülések keletkeznek, így potenciális veszélyt jelenthet a hepatitis vírus, TBC baktérium és a HIV inokulációja is.
Jelen munkában néhány eset bemutatásával a tetoválás miatt fellépő granulomatosus illetve egyéb bőrelváltozások kerülnek morfológiai elemzésre, a szöveti –celluláris mechanizmusokat és az epitheloid sejtek jelenlétére vonatkozó immunhisztokémiai kimutatás lehetőségeit is vizsgálva. Immunhisztokémiai vizsgálatok során megállapítható, hogy a carboxypeptidase-M (CPM) a legalkalmasabb molekula arra, hogy a gyulladás granulomatosus jellege bizonyítható legyen, ami mint egy makrofág differenciációs márkereként ismert zsír felvétel és citokin indukció során az epitheloid sejtekben szelektíven expresszálódó molekula.

First tutor
Name: 
Dr. Dezső Balázs
Department: 
Pathologiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program