Endometrium carcinoma ultrahang vizsgálat

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Brezsnyák Petra
Second author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sándor Eszter

Abstract data

Előadás címe: 
Endometrium carcinoma ultrahang vizsgálat
Abstract: 

Célkitűzés: Az endometrium carcinoma ultrahang képének elemzésével és betegek anamnézisének elemzésével meghatározni azokat a rizikó faktorokat, amelyek kivédésével a tumor kialakulása megelőzhető vagy időben felismerhető.
Anyag és módszer: Prospektíven vizsgáltunk 2011. augusztus és 2012. január között a DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán azon betegeket, akik méheltávolításra vártak (N=17). A vizsgálatokhoz transzvaginalis ultrahangot használtunk. A betegekkel az endometrium carcinoma keletkezésével összefüggő adatokat feltáró speciális kérdőívet töltettünk ki, melyben választ kaptunk a páciens életmódjáról, alkati adottságairól, nőgyógyászati kórelőzményéről. A kapott adatokat összevetettük a végleges szövettani eredménnyel, mely alapján betegeinket két csoportra osztottuk: 1. endometrium carcinomások (N=7) és a 2. egészségesek (N=10). Az ultrahang leletek értékelésekor figyelembe vettük a méhnyálkahártya vastagságát illetve annak középvonalát, az endometriális junctio szabályos megjelenését, továbbá a Power Doppler által mutatott erezettséget.

Eredmények: Vizsgálatunk során az eset-kontroll vizsgálat kimutatta, hogy a dohányzó betegeknek 2.5-ször nagyobb az esélyük arra, hogy endometrium carcinoma lépjen fel náluk. Ez jelentősen megnövekedett esély, ezért kijelenthetjük, hogy a dohányzás és az endometrium carcinoma kialakulása között kapcsolat van. Az ultrahang képek elemzése során T-próbát végeztünk (p<0,005). Szignifikáns különbség adódott az endometrium vastagságát illetően az endometrium carcinomás betegek és a kontroll csoport között.

Megbeszélés: Az endometrium ultrahang vizsgálata során postmenopauzában 4mm feletti vastagság esetén már emelkedett endometrium carcinoma kockázatról beszélhetünk, ám emellett gyakran polipoid tumor illetve myometrium infiltráció ismerhető fel. Igen gyakran ezek az elváltozások semmilyen tünetet nem okoznak, és a beteg már csak késői stádiumban fordul orvoshoz. Ezért szeretnék egy egységes, nemzetközi és nem utolsósorban bizonyítékon alapuló diagnosztikai kritérium rendszert felállításában részt venni, melynek segítségével csökkenthető lenne a már invazív és rossz prognózisú carcinomák előfordulása.

First tutor
Name: 
Dr. Jakab Attila
Department: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Second tutor
Name: 
Dr. Erdődi Balázs
Department: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program