MRI kép változásai anti-TNF kezelés hatására korai spondyloarthritisben

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Rozmaring Zita

Abstract data

Előadás címe: 
MRI kép változásai anti-TNF kezelés hatására korai spondyloarthritisben
Abstract: 

A spondyloarthritisek (SA-k) többé-kevésbé hasonló klinikai tulajdonságokkal, genetikai háttérrel és radiológiai eltérésekkel jellemezhető reumatológiai betegségcsoportot képviselnek, melyek közé a spondylitis ankylopoetica (SPA), az arthritis psoriatica (APs), a reaktív arthritisek (ReA), a gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek, a nem differenciált spondyloarthritisek (USpA) sorolhatók. A felsorolt kórképek családi halmozódást és HLA-B27 asszociációt mutatnak. Mivel a betegség progressziója legtöbbször lassú és a hagyományos röntgenfelvételekkel kimutatható eltérések létrejötte éveket is igénybe vehet, egy új klasszifikációs kritériumrendszer került kidolgozásra a korai, nem differenciált formák felismerésére.

Az elmúlt évtizedig a SA-k gerincgyulladással jellemezhető formáinak kezelését főleg a fizikoterápia és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők adásának kombinációja alkotta. Az elmúlt két évtizedben, a biológiai terápiás eljárások, ezen belül a TNF-α gátlók forradalmasították a kezelést és javították a betegség kimenetelét. A TNF-α gátlók hatékonyan gátolják a sacroiliacalis ízületek és a gerinc gyulladását, ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy a radiológiai progresszió és a strukturális károsodások megállítása elérhető-e ezekkel a gyógyszerekkel.

Munkámban két korai spondyloarthritises eset bemutatása kapcsán tekintem át a TNF-gátló kezelések képalkotó vizsgálatokkal igazolható gyulladáscsökkentő hatását, és ezen kezelési forma eredményességét a betegségaktivitásra, a mozgásszervi funkcionális állapotra és a gerincmozgásra.

Esetismertetésünk kapcsán is szeretném hangsúlyozni azt, hogy míg az eddigi klasszifikációs rendszerek (módosított New York-i kritériumok) hiányossága a korai esetek felismerésében volt, addig az új ASAS klasszifikációs kritériumrendszere ezt küszöböli ki, mivel a képalkotó vizsgálatok között már az MR vizsgálat is szerepel, melyen már korai stádiumban észlelhető a gyulladásra utaló csontvelői ödéma. Ez lehetővé teszi a betegek hatékony kezelését korai stádiumban, és remélhetőleg segít a betegség prognózisának javításában.

First tutor
Name: 
Dr. Szántó Sándor
Department: 
Reumatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program