Radioaktívan jelzett biomolekulák eloszlásának vizsgálata MiniPET kamerával szingénikus állatmodellen

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2012/2013. tanév
Session: 
Diagnostic imaging, nuclear medicine
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Balogh Éva

Abstract data

Előadás címe: 
Radioaktívan jelzett biomolekulák eloszlásának vizsgálata MiniPET kamerával szingénikus állatmodellen
Abstract: 

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a daganatos sejtek szénhidrát és aminosav anyagcseréje fokozott intenzitású. Ismert, hogy a 18FDG felvétel, a facilitatív glükóz transzporterek expressziója és a malignitás között összefüggés van. Ismert az is, hogy a 11C-metionin az élő szervezet aminosav transzportjának, fehérjeszintézisének vizsgálatára kiválóan alkalmas. MiniPET-II (kisállat Pozitron Emissziós Tomográf) vizsgálatokkal azt kívántuk bizonyítani, hogy a kísérleti állatokba ültetett daganatos sejtek növekedése és áttétképzése radiotracerek, valamint modern képalkotó eljárások felhasználásával nyomon követhető.
Subcutan injektálással és műtéti úton (vesetok alá történő beültetéssel) mielomonoblasztos leukaemiát (My1/De) indukáltunk Long-Evans patkányokban. A daganatos állatok 18FDG-t, 11C-metionin-t kaptak intravénásan. A primer tumorok és metastasisok fejlődését, lokalizációját MiniPET-II kamerával vizsgáltuk. A MiniPET-II felvételeket a BrainCAD szoftverrel értékeltük ki. A szervekben akkumulálódott radiotracer felhalmozódását SUV (standardized uptake value) értékkel határoztuk meg.
A MiniPET-II felvételekből megállapítottuk, hogy a leukaemiás sejtekkel subcutan injektált patkányokban az injektálás helyén primer tumor fejlődött magas SUVmean értékekkel: 18FDG esetén a tumorok SUVmean értéke 8,98±2,4, illetve 11C-metionin estén 6,78±1,32. A leukaemia nem generalizálódott, az alkalmazott radiotracerekkel (valamint boncolással) metastasis nem volt kimutatható. A műtéti úton létrehozott leukaemiás állatokban a leukaemia generalizálódott, a tumoros érintettségű szervek (lép, máj, mellkasi paratimikális nyirokcsomó) mutattak magas 18FDG és 11C-metionin halmozást (kontrollhoz képest 4-7 szeres emelkedés).
Kísérleteinkben bebizonyítottuk, hogy a patkányok vesetokja alá implantált daganatsejtek leukaemiát idéznek elő és a nyirokrendszeren keresztül a mellkasi paratimikális nyirokcsomókba adnak áttéteket. A MiniPET-II kamera hatékony segítséget jelent a kísérletes onkológiai kutatásokban. Segítségével élő rendszereken vizsgálhatunk minden olyan fiziológiás és patológiás folyamatot, amelyek nyomon követésére PET izotóppal jelölt molekulával rendelkezünk.

First tutor
Name: 
Dr. Trencsényi György
Department: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program