A súlyos akut pancreatitis konzervatív kezelésének aktuális kérdései

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Endocrinology, nephrology, gastroenterology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Balázs Lídia
Second author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hajas Sándor

Abstract data

Előadás címe: 
A súlyos akut pancreatitis konzervatív kezelésének aktuális kérdései
Abstract: 

Bevezetés: a súlyos akut pancreatitis kezelése során számos konzervatív és szemikonzervatív módszerekkel (null-diéta, nasojejunalis táplálás, gyomorsav-szekréció csökkentése, epidural anesztézia, profilaktikus antibiotikumkezelés, percutan drainage) az esetleges műtét időpontjának a betegség kezdetétől számított legalább 21. napon túlra halasztható. Előadásom célja, hogy a DEOEC Sebészeti Intézetben a 2009.01.01-2012.12.31-ig tartó időszakban a súlyos akut pancreatitis miatt kezelt betegek kórtörténetét elemezzem, különös tekintettel a konzervatív és a szemikonzervatív kezelési módszerekre.

Betegek és módszerek: a DEOEC Sebészeti Intézetben 2009.01.01-2012.12.31-ig összesen 55 beteget kezeltek súlyos akut pancreatitis miatt. A betegek közül 25 nő és 30 férfi, átlagéletkoruk 57,6 év ±12 év. A betegek átlagos Ranson-score értéke 2,7± 1,9, illetve átlagos APACHEII-score értéke 11,3± 6,6 volt.

A súlyos akut pancreatitis kezelése intenzív terápiás osztályon történt. Ennek keretében nasojejunalis táplálást, epidural anesztéziát, tüneti kezelést, protonpumpa-gátló és pentoxyphyllin kezelést alkalmaztak. Antibiotikus kezelés/profilaxis annál, az összesen 49 betegnél (89%) történt, akiknél a gyulladásos laborparaméterek felvetették bakteriális fertőzés lehetőségét. Összesen 11 betegnél (20%) nagyobb peripancreatikus folyadékgyülem miatt percutan drenázst helyeztek be.

Az alkalmazott kezeléssel az esetlegesen szükséges műtétet átlagosan a 9,9. napra tudtuk halasztani. Akut műtétet az esetek 23,6%-ában, míg elektívet 38,1%-ban kellett végeznünk. Összesen 34 beteget (61,8%) kellett megoperálnunk.

Eredmények: az alkalmazott komplex konzervatív és szemikonzervatív kezelés hatására 21 beteg, azaz a betegek 38,2%-a műtét nélkül gyógyult. A fennmaradó 45,5%-ban az első műtétet átlagosan a 9,9. napig tudtuk halasztani. Az összmortalitás 16,3 volt.

Következtetés: a fent említett terápia alkalmas a betegek 38,2%-ának műtét nélküli gyógyítására, illetve az első műtét halasztására, amely kiemelkedő fontosságú a betegség kimenetelét tekintve.

Az intézetben alkalmazott kezelési taktikával a mortalitás 16,3 volt, mely jól korrelál a nemzetközi és hazai szakirodalomban közölt adatokkal.

First tutor
Name: 
Szentkereszty Zsolt
Department: 
Sebészeti Intézet, Gasztroenterológiai-Onkológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program