A fehérvérsejtek fagocita funkciója egészséges és preeclampsiás terhességben

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kövér Ágnes

Abstract data

Előadás címe: 
A fehérvérsejtek fagocita funkciója egészséges és preeclampsiás terhességben
Abstract: 

A preeclampsia a terhesség 20. hete után jelentkező, magas vérnyomással és proteinuriával jellemezhető kórkép, mely világszerte egyik vezető oka a magzati és anyai morbiditásnak és mortalitásnak. A kórkép etiológiája ismeretlen, de az utóbbi időben egyre inkább a károsodott anyai immunfunkció kerül előtérbe.
Vizsgálataink során 16 egészséges terhes, 14 preeclampsiás és 10 egészséges nem terhes nő perifériás vérmintáiból izoláltunk neutrofil granulocitákat és monocitákat, majd meghatároztuk azok fagocita funkcióját fluorescein- isothiocyanate-tal jelölt zymosan részecskék segítségével.
A neutrofil granulociták esetében a fagocita funkció szignifikánsan csökkent egészséges terhességben a nem terhes kontrollokhoz képest, illetve szignifikánsan csökkent preeclampsiában az egészséges terhesek értékeihez képest. Monociták esetében szignifikánsan csökkent a fagocita funkció egészséges terhességben a nem terhes kontrollokhoz képest és a preeclampsiás terheseknél csökkent, de nem szignifikánsan az egészséges terhesek értékeihez képest.
Az egészséges terhességben bekövetkező fagocita funkció csökkenés része lehet az anyai immunszuppressziónak, ami a hemiallograft magzat védelmében fontos tényező lehet. A preeclampsiában megfigyelt további fagocita funkció csökkenés a károsodott anyai immunválasz része lehet. Eredményeink hozzájárulhatnak az egészséges terhesség fiziológiájának és a preeclampsia pathofiziológiájának jobb megismeréséhez.

First tutor
Name: 
Lampé Rudolf
Department: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Prize: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program