Az osteoporosis jeleinek reprodukálhatósága panoráma röntgen felvételeken

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Fogorvostudományok
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fehér Mónika

Abstract data

Előadás címe: 
Az osteoporosis jeleinek reprodukálhatósága panoráma röntgen felvételeken
Abstract: 

Bevezetés: Az osteoporosis egy degeneratív betegség, mely főleg a postmenopausa időszakában lévő nőket érinti. Gyakran megelőzik a diagnózist a csontritkulás miatt kialakult törések, melyek a csigolyákra, csuklóra illetve combnyakra lokalizálódnak.

Célkitűzés: Tanulmányunk célja, hogy panoráma röntgenfelvételeken vizsgáljuk a fogorvosi szakirodalomban osteoporosis szűrésére ajánlott mérési módszerek reprodukálhatóságát.

Betegek és módszerek: Háromféle értéket mértünk a felvételeken a mandibulán: a corticalis indexet (CI), a mentális indexet (MI) és a mandibula szöget (MA). A vizsgálatban 40 fogorvostan-hallgató vett részt, akik 50 osteoporosisos és 36 negatív anamnézisű, 55 és 81 év közötti nő röntgenfelvételét elemezték. Majd az adatokat SPSS szoftver segítségével, ANOVA statisztikai próbával vizsgáltuk, melynek kérdése az volt, hogy a mérési eredmények szignifikánsan függenek-e az egyes mérésektől.

Eredmények: A csoportok között nem találtunk szignifikáns eltérést, ami azt jelenti, hogy reprodukálhatóak az eredmények. A CI értéke pozitív korrelációt mutat a kor előrehaladtával. Az MA értéke nagyobb szórást mutat osteoporosis esetében a beteg korát figyelembe véve, mint csontritkulás hiányában. A MI esetében hasonló értékeket kaptunk mind a teszt, mind pedig a kontroll csoport vonatkozásában.

Következtetések: Mivel az adatok reprodukálhatóak, hasznosak lehetnek az osteoporosis korai diagnosztikájában. Ha a fogorvos felismeri a panoráma röntgenfelvételeken az osteoporosisra utaló jeleket, a beteget szakrendelésre utalhatja, ahol elkezdődhet a kezelés, így csökkenthető az idősek esetében a fraktúra miatt bekövetkező mortalitási arány.

Kulcsszavak: osteoporosis, ortopantomogram, mandibula, fogászati radiológia, corticalis index, mentális index, mandibula szög.

First tutor
Name: 
Angyal János
Department: 
Parodontológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program