Új humán polyomavírusok prevalenciájának vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Laboratory medicine, clinical microbiology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Juhos Katalin

Abstract data

Előadás címe: 
Új humán polyomavírusok prevalenciájának vizsgálata
Abstract: 

2007-ben két új humán polyomavírust fedeztek fel a WU és KI vírust, mindkettőt légúti mintából. A humán polyomavírus 9-et 2011-ben írták le elsőként vesetranszplantált beteg szérum és vizelet mintájából. A folyamatosan növekvő, ám még mindig csekély számú irodalmi adat ellenére még nagyon keveset tudunk a vírusokról. Nem ismert a vírusok terjedési módja, az esetleg okozott tünetek, így a klinikai jelentőségük sem. A szeroprevalencia felmérések alapján úgy tűnik, hogy ezek az újonnan felfedezett vírusok széles körben elterjedtek. Az eddigi adatok alapján feltételezik, hogy ezek az új vírusok a legyengült immunrendszerű, súlyos betegségben szenvedő betegek esetében nagyobb valószínűséggel okoznak fertőzést.
A vírusok jelenlétének vizsgálatára jelenleg csak PCR módszerekkel van lehetőség. Azonban minden PCR prevalencia adat értékes információt szolgáltat arról, hogy a vírusok milyen klinikai mintákban fordulnak elő, mi lehet a szervezetbe behatolási kapu, a vírus ürülésének módja, esetleg a szervezeten belüli terjedés útja. A munka célja hematológiai betegek különböző mintáiban a WU, KI és humán polyomavírus 9 jelenlétének vizsgálata. 50 betegtől gyűjtöttünk vér, vizelet és légúti mintát, a különböző mintatípusokat egy időben. A vérplazmából, a vér sejtes frakciójából, a vizeletből és a tamponnal vett torokváladékból nukleinsavat izoláltunk. A virális DNS kimutatására PCR módszereket használtunk. A prezentációban az eddigi, PCR vizsgálatokkal nyert eredmények kerülnek bemutatásra.

First tutor
Name: 
Csoma Eszter
Department: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program