HPV infekció gyakorisága, klinikai jelentősége és a megelőzésének lehetőségei

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Szekunder prevenció (családorvoslás, preventív medicina), tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóthné Tóth Bernadett

Abstract data

Előadás címe: 
HPV infekció gyakorisága, klinikai jelentősége és a megelőzésének lehetőségei
Abstract: 

Absztrakt

Bevezetés: munkám célja a Humán Papilloma Vírus különböző típusai által okozott klinikai betegségek ismertetése, primer és secunder prevenció módszereinek áttekintése a szakirodalmi adatok alapján.

Betegek és módszerek: Irodalmi összefoglalóm kiegészítéseként a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Gyermek-nőgyógyászati Szakrendelésén végzett tanulmány adatait dolgoztam fel. Az adatok kigyűjtése a MEDSOL rendszer, az elemzést az SPSS program – Windows, Mann Whitney, chi négyzet és logisztikus regressziós próba segítségével végezték.
Eredmények: Az egyszeres vagy többszörös HPV fertőzések esetén a leggyakrabban előforduló típusok a HPV 16,18,31,33 típusok voltak. A HPV fertőzés sok esetben már rögtön az első nemi kapcsolat alkalmával megtörténik, és a fertőzés szempontjából 1.245-ös esélyhányadossal bizonyul kockázati tényezőnek. A HR-HPV fertőzés életkor figyelembevételével magasabb előfordulási arányt mutatott huszonéves korban, a második csúcs pedig 50 éves kor felett tapasztalható. A CIN kialakulásában is a HR-HPV fertőzöttségnek szerepe van. Bár az óvszerhasználat csökkenti a rizikót, de 100%-ban nem véd meg a fertőzéstől. A dohányzók és a nemdohányzók között jelentős különbség nem volt kimutatható a fertőzés tekintetében.

Összefoglalás: A HPV prevalencia a civilizált országokban magas, csökkenése népegészségügyi és globális feladat, melynek leghatékonyabb módja a megelőzés, oktatás, és a HPV vakcináció.

First tutor
Name: 
Birinyi László
Department: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program