A hyperthyreosis kezelésének hatása az anyagcsere paraméterekre és a centrális vérnyomásra Graves-Basedow kórban

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Endocrinology, nephrology, gastroenterology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Margitai Zoltán

Abstract data

Előadás címe: 
A hyperthyreosis kezelésének hatása az anyagcsere paraméterekre és a centrális vérnyomásra Graves-Basedow kórban
Abstract: 

A hyperthyreosis egyik jellegzetes tünete a jó étvágy melletti fogyás, a gyorsult anyagcsere következtében. Klinikai megfigyelés, hogy kezelés hatására - a hormon szintek normalizálódásakor - a testsúly visszatér az eredeti értékre, sőt gyakran meg is haladja azt.
A hyperthyreosis - számos kardiovaszkuláris hatása mellett - kis mértékben emeli a vérnyomást - a systolés értéket kifejezettebben.
Munkánk során 31, frissen felismert, Graves-Basedow kóros, pajzsmirigy túlműködésben szenvedő - egyebekben negatív anamnesissel rendelkező - beteget vizsgáltunk.
Megfigyeltük, hogy a pajzsmirigy túlműködés kezelése során, hogyan változik a testtömeg, a BMI, a testzsírszázalék, az alapanyagcsere, a napi kalóriabevitel, a szubjektív éhségérzet és a centrális vérnyomás.
A betegek vizsgálata és a mérések négy időpontban történtek, amennyiben a klinikai kórlefolyás ezt lehetővé tette:
1. hyperthreosis felismerésekor, 2. subklinikus hyperthyreosis elérésekor, 3. euthyreoid állapot elérésekor, 4. legalább fél év euthyreoid állapot után.
Jelen vizsgálatunk, a pajzsmirigy túlműködés és a tartós euthyreoid állapot összehasonlítására irányult, ez alapján az eredményeink:
a vártnak megfelelően, az euthyreoid állapot elérésekor szignifikánsan növekedett a betegek testtömege (p<0,01), és a BMI értéke (p<0,01), viszont szignifikánsan csökkent a kalóriabevitel (p<0,0001), és az alapanyagcsere (p<0,05) – változatlan éhségérzet mellett.
A centrális vérnyomás, az euthyreoid állapot elérésével – a várttól eltérően – nem változott szignifikánsan.

First tutor
Name: 
Erdei Annamária
Department: 
Belgyógyászati Intézet, Endocrinológia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program