Korai atherosclerosis vizsgálata egészséges személyeken és súlyos obstruktív alvási apnoe-ban

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Neurology, neurovascular medicine, psychiatry
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Varga Annamária
Second author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sulina Dóra

Abstract data

Előadás címe: 
Korai atherosclerosis vizsgálata egészséges személyeken és súlyos obstruktív alvási apnoe-ban
Abstract: 

Az alvási apnoe egy kevésbé jól dokumentált, potenciálisan befolyásolható stroke rizikófaktor. Az alvási apnoe-s periódusok során a repetitív hypoxia és hypercapnia sympaticotoniát okoz, gyulladásos, metabolikus és thrombotikus folyamatokat indít el, melynek következménye lehet a korai atherosclerosis. A korai atherosclerosist a nyaki nagyerek szintjén az arteria carotis communisok (ACC) intima-media vastagságának (IMT) mérésével, a cerebralis arteriolák szintjén transcranialis Dopplerrel (TCD), légzésvisszatartásos teszt során meghatározott cerebrovascularis rezervkapacitással (CVR) lehet mérni.
Negyven, súlyos obstruktív alvási apnoe-ban (OSAS) szenvedő beteget (AHI>30/h, átlagéletkor 47.4±7.5 év) és 8 egészséges személyt vizsgáltunk (AHI<5/h, átlagéletkor 42.9±14.6 év). A polysomnographiás (PSG) diagnosztika reggelén részletes kérdőívet töltöttünk ki a cardiovascularis rizikófaktorokra vonatkozóan, majd éhgyomri vérvétel történt. Carotis Doppler vizsgálatot végeztünk ACC-IMT méréssel, és TCD vizsgálat történt CVR meghatározással. A súlyos obstruktív alvási apnoe-ban szenvedő betegek eredményeit hasonlítottuk egészséges személyekéhez.
A PSG paraméterek a betegcsoportban súlyos OSAS jelenlétét mutatták (átlag AHI: 61.3/h, átlag DI: 47.5/h) és normálisak voltak az egészséges személyek esetében (átlag AHI: 2.1/h, átlag DI: 2.6/h). Az OSAS-os betegek szignifikánsan kövérebbek (BMI OSAS: 38.8 és BMI k: 30.3 kg/m2; p<0.005) voltak az egészségesekhez képest. A laboratóriumi paraméterek közül az éhgyomri glükóz és a HgA1C értékek voltak kissé emelkedettebbek (glü: 6.7 és 5.3 mmol/l; HgA1C: 6.3 és 5.4 %) a betegcsoportban, de szignifikáns különbség nem volt. Az ACC-IMT kissé magasabb volt OSAS-ban (0,63 mm és 0,56 mm; p=0.078), míg a CVR értékek nem különböztek a két csoportban (47.5 és 42.4%).
Bár a tendencia látszik, de a viszonylag kevés számú betegen végzett vizsgálattal nem találtunk szignifikáns különbséget a korai atherosclerosis paramétereiben.
A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

First tutor
Name: 
Magyar Mária Tünde
Department: 
Neurológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program