A Debreceni Egyetemen központi idegrendszeri daganatok miatt kezelt gyermekbetegek epidemiológiai vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Clinical and theoretical epidemiology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erfán Ágnes

Abstract data

Előadás címe: 
A Debreceni Egyetemen központi idegrendszeri daganatok miatt kezelt gyermekbetegek epidemiológiai vizsgálata
Abstract: 

Háttér. A gyermekkor leggyakoribb szolid tumorai a központi idegrendszeri daganatok.
Célok. Vizsgálni kívántam a debreceni központban 2000 és 2013 között központi idegrendszeri daganatok miatt kezelt gyermekbetegek epidemiológiai adatait és kórlefolyását.
Módszer. Retrospektív tanulmányt végeztem, melynek keretében megvizsgáltam a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet, Gyermekhematológiai-Onkológiai osztályán kezelt agydaganatos gyermekeket 2000 és 2013 között. Adataimat a MedSol rendszer alapján nyertem, majd a hiányzó adatokat a Nemzeti Gyermektumor Regiszter segítségével egészítettem ki.
Eredmények. Összesen 65 beteget kezeltek a Gyermekhematológiai-Onkológiai osztályon. A 65 betegből 41 életben van, 20 beteg halt meg, 4 beteg sorsa bizonytalan. A kezelést tekintve a 65 gyermekből 34 részesült komplex kezelésben, ami műtétet, kemoterápiát és sugárterápiát jelent. Hét beteg esett át műtéten és sugárterápián, hat műtéten és kemoterápián, hat kemoterápián és sugárterápián, szintén hat csak műtéten, négy gyermek részesült csak kemoterápiában és két gyermek csak sugárterápiában. Vizsgáltam a daganatokat szövettani típus szerint. Hat inoperabilis betegben nem történt szövettani vizsgálat. Hatvanöt gyermekből a legtöbb esetben medulloblastomát állapítottak meg. A második leggyakoribb típus az astrocytoma volt a diagnózis. Hat betegben glioblastoma multiforme, ötben germinoma, négyben ependymoma volt. Ezen kívül egy-egy esetben fordult elő malignus rhabdoid teratoma, corpus pineale tumor, primitiv neuroectodermalis tumor, meningeoma, craniopharyngeoma és áttét. Lokalizáció tekintetében 29 gyermekben volt infratentorialis, 20 gyermekben supratantorialis, hat beteg esetében nem találtam lokalizációs diagnózist. A betegek átlagéletkora 8 év volt. Az infratentorialis daganatban szenvedők átlagéletkora 7,1 év volt, a supratentorialis daganatban szenvedők átlagéletkora pedig 9,2 év volt.
Konklúzió. Napjainkban a központi idegrendszeri daganatok kiterjedt és időben elkezdett kezeléssel igen jó arányban kezelhetők. A prognózis nagyban függ a tumorok szövettanától, lokalizációjától, kiterjedésétől és oprabilitásától.

First tutor
Name: 
Kiss Csongor
Department: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program