Szervtranszplantált betegeken előforduló bőrtumorok sajátosságai

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gottlieb Evelin

Abstract data

Előadás címe: 
Szervtranszplantált betegeken előforduló bőrtumorok sajátosságai
Abstract: 

Bevezetés: A szervtranszplantált betegek között a legnagyobb számban előforduló daganatok a bőrdaganatok. Közülük leggyakrabban a non-melanoma típusú tumorok alakulnak ki. Jelentőségük, hogy a normál populációhoz viszonyítva a szervtranszplantáltakon nagyobb valószínűséggel, multiplexen jelennek meg, korábban adnak áttétet és agresszívabban viselkednek.
Anyagok és eszközök: A Debreceni Egyetem (DE) Bőrgyógyászati Klinikán gondozott bőrtumoros szervtranszplantáltak adatainak retrospektív elemzése során a betegek átlag életkora az átültetéskor; a transzplantáció és az első bőrdaganat megjelenése közötti átlagos idő; a daganatok szövettani típusa és lokalizációja került értékelésre a MEDSOLUTION orvosi adatbázisból kigyűjtött adatok felhasználásával.
Eredmények: 28 beteg áll gondozás alatt. A betegek átlagos életkora a transzplantációkor 52.9 év volt. Az átültetés és az első praecancerosis megjelenése közötti átlagos idő 8 év, laphámsejtes daganatnál (SCC) 6.8 év, basalsejtes daganatnál (BCC) 6.5 év, basosquamocellularis carcinománál (BSC) 10.6 év volt. A betegeken összesen 98 premalignus elváltozás jelent meg eddig: 85 (37.6%) solaris keratosis, 11 (4.8%) keratoacanthoma, 2 (0.8%) cornu cutaneum. SCC-ből 28 (12.4%), BCC-ből 75 (33.2), BSC-ből 14 (6.2%) alakult ki. Néhány esetben Morbus Bowen (4), Kaposi-sarcoma (2), világossejtes acanthoma (2), Merkel-sejtes carcinoma (1), trichilemmális carcinoma (1) és malignus eccrin poroma (1) fejlődött ki. 16 betegnek multiplex daganatai voltak/vannak. Az elváltozások leginkább a napfénynek kitett területeken jelentek meg: a fej-nyaki régióban (56.8%), a felső végtagon (22.7%) és a törzsön (16.6%). 3 esetben sikeresen alkalmaztuk a photodynamiás terápiát (PDT).
Következtetés: A szervtranszplantált betegek körében az irodalommal összhangban nagy számban fordult elő multiplex daganat. A DE Bőrgyógyászati Klinikán főként BCC. Egyes immunszuppresszánsok és egyéb tényezők mellett az UV fénynek van nagy szerepe kialakulásukban. Ezért prevenció céljából nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő fényvédelem oktatására. Egy régióban lévő több lézió esetén nemcsak az egyes tumorok sebészi ellátása, hanem a PDT alkalmazása is szóba jön.

First tutor
Name: 
Remenyik Éva
Department: 
Bőrgyógyászati Klinika
Second tutor
Name: 
Gellén Emese
Department: 
Bőrgyógyászati Klinika
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program