Cardiovascularis rizikó és szívizomkárosodás krónikus vesebetegekben

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Endocrinology, nephrology, gastroenterology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szalkó Tímea Melinda

Abstract data

Előadás címe: 
Cardiovascularis rizikó és szívizomkárosodás krónikus vesebetegekben
Abstract: 

Bevezetés: A krónikus vesebetegség növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Multicentrikus vizsgálatok szerint GFR-albuminuria alapján jól becsülhető a vesebetegség stádiuma, prognózisa.
Célkitűzés: 1. Retrospektív vizsgálattal kardiovaszkuláris (CV) rizikó értékelése, a GFR-proteinuria alapú vese score és nem-vesefunkciós paraméterek (klinikai score) elemzésével. 2. Megvizsgálni, hogy a troponin T (TnT) jelzi-e a krónikus szívizomkárosodást. Betegek: 2009-2012 között 20 vesebeteg (15 férfi, 5 nő, kor 65±15 év) adatait követtük. A klinikai score-hoz a Framingham táblázatból indultunk ki: kor, BMI, vérnyomás, lipidek, anamnézis (DM, HbA1c, AMI/stroke). A proteinuria vizsgálata a reggeli első vizelet protein/kreatinin ill. albumin/kreatinin meghatározással történt. A GFR és proteinuria (vese score) alapján négy rizikócsoportot képeztünk: (1: alacsony, 2: mérsékelt, 3: nagy, 4: igen nagy). 21 vesebetegnél (19 férfi, 2 nő, kor:67±13 év) értékeltük a TnT-t. A laboratóriumi vizsgálatok Cobas analizátoron készültek.
Eredmények: 2009-2012 között a csoport GFR átlaga 66-ról 47 ml/perc-re csökkent. Általában a GFR csökkenésével a fehérjeürítés nőtt, hosszabb távon a proteinuria önmagában is korrelált a klinikai score-ral (R=0.435). A GFR-proteinuria alapú vese score növekedésével nőtt a CV kockázatra utaló klinikai score: míg 2.-3. vese score esetén a klinikai score átlaga 21.8, a 4. stádiumú csoportban ez már 29.2. A non-HDL erősebb összefüggést mutat a vese score-ral, mint a koleszterin/HDL. Lipidcsökkentő kezelés mellett az atherogén non-HDL átlaga csökkent (3.62-ról 2.92 mmol/L-ra 2x2 éves bontásban), de a proteinuriás betegekben, feltehetően a társult DM miatt, a non-HDL változatlan (~3.5 mmol/L). A TnT is emelkedik a vese score-ral (R=0.655): alacsony-mérsékelt CV rizikónál (vese score 1.-2.) a TnT átlaga 14.8 ng/L, míg nagy és igen nagy CV rizikónál (3.-4. vese score) a TnT 32.8 ng/L.
Konklúzió: a GFR romlása és a fehérjeürítés progressziója a CV betegségek nagyobb kockázatára utal, ezeket a klinikai táblázatokban figyelembe kell venni. A non-HDL jobb prediktív marker, mint a koleszterin/HDL. A TnT nemcsak akut, de krónikus szívizomkárosodás markere is.

First tutor
Name: 
V. Oláh Anna
Department: 
Laboratóriumi Medicina Intézet
Second tutor
Name: 
Mátyus János
Department: 
Belgyógyászati Intézet, Nephrológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program