Kettes típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek LDL és HDL szubfrakció analízise

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Endocrinology, nephrology, gastroenterology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mikó Márton

Abstract data

Előadás címe: 
Kettes típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek LDL és HDL szubfrakció analízise
Abstract: 

A 2-es típusú diabetes mellitus egy krónikus anyagcserezavar, ami szöveti inzulinrezisztenciában nyilvánul meg. Számos metabolikus elváltozással társulhat – hypertonia, hyperglicaemia, atherogén dyslipidaemia, obesitas –, amelynek következtében mind a lipidprofil, mind az egyes lipoprotein szubfrakciók érintettek lehetnek. A paraoxonáz-1 (PON1) a HDL-hez kötött, antioxidáns tulajdonságú enzim, mely kiemelt szerepet játszhat a diabetes mellitus, metabolikus szindróma kardiovaszkuláris szövődményeinek kialakulásában.
Munkánk során a szérum PON1 enzim aktivitását, az LDL és a HDL lipoprotein szubfrakcióinak eloszlását, valamint a PON1 aktivitás és az egyes lipoprotein szubfrakciók közötti kapcsolatot vizsgáltuk 20 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő, és 10 nemben és korban illesztett, egészséges kontroll személy esetében.
A PON1 enzim arilészteráz és paraoxonáz aktivitásának mérése spektrofotometriás módszerrel történt. A szérum HDL és LDL szubfrakcióinak vizsgálatát nem-gradiens poliakrilamid gélelektroforézissel végeztük.
A vizsgált csoportokban sem a PON1 arilészteráz, sem a PON1 paraoxonáz aktivitás nem különbözött szignifikánsan. Bár a lipidprofil, ill. az össz HDL-C szintjében nincs szignifikáns különbség a csoportok között, a közepes méretű HDL szubfrakció mennyisége szignifikánsan alacsonyabb volt a diabeteses csoportban a kontrollhoz viszonyítva (p=0.02). A PON1 arilészteráz aktivitás szignifikánsan pozitívan korrelált a HDL-C szintjével (r=0.481 p=0.036) és a nagy HDL szubfrakció mennyiségével (r=0.518, p=0.022). Nem szignifikáns, pozitív trend volt a PON1 arilészteráz aktivitás és a közepes méretű HDL szubfrakció mennyisége között (r=0.438 p=0.06). Az átlagos LDL-méret és a PON1 arilészteráz aktivitás között szoros pozitív korrelációt találtunk (r=0.517 p=0.02), vagyis minél kisebb a PON1 arilészteráz aktivitása, annál kisebb méretű és oxidációra hajlamosabb az LDL.
Az általunk vizsgált csoportokban a HDL szubfrakciók aránya különbözik, mely arra utal, hogy ezek különböző szerepet játszhatnak a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásában. A PON1 arilészteráz aktivitása és a HDL szubfrakciók közötti kapcsolat is ezt erősíti meg.

First tutor
Name: 
Paragh György
Department: 
Belgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program