A rezisztens hipertónia új kezelési lehetősége: renális denervációval kapcsolatos eredményeink

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Cardiovascular medicine (cardiology, cardiac surgery)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Radnóty Gergely Tibor

Abstract data

Előadás címe: 
A rezisztens hipertónia új kezelési lehetősége: renális denervációval kapcsolatos eredményeink
Abstract: 

Bevezetés: A rezisztens hipertónia kezelésében új invazív eljárás nyert teret az elmúlt években, az arteria renalisok denervációja.
Célkitűzés: A Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében végzett renális denervációk hatékonyságának és biztonságosságának elemzése.
Módszerek: Intézetünkben 2012. május óta 33 betegnél történt renális denerváció. 14 beteg (életkor:60 év ±6,98, 64,3% férfi) esetében állnak rendelkezésre hosszú távú ABPM utánkövetési adatok, mely a beavatkozás hatékonyságát objektíven mutatja. A betegeinknél ezen kívül szoros klinikai utánkövetés történt a rövid és hosszú távú biztonságosság felmérésére.
Eredmények: 6 hónap alatt az aktív és passzív időszakot figyelembe véve a vérnyomás átlag 155,9/75,3 Hgmm-ről 154,4/74,6 Hgmm-re csökkent. Ezen idő alatt a szisztolés H.időindex 84,9 %-ról 78,1 %-ra, a diasztolés H.időindex 24,7%-ról 22%-ra, a diasztolés H.impact 74,7 Hgmm x h-ról 71,6 Hgmm x h-ra csökkent. A különbségek nem voltak szignifikáns mértékűek p=0,05 szintnél, azonban ha a 3 nonreszpondernek minősített beteget (a szisztolés vérnyomás csökkenés nem érte el a 7 Hgmm-t, feldogozott beteganyagunk 21 %-a) nem vettük figyelembe, több paraméter is szignifikáns mértékben javult. A vérnyomás átlag 158,6/84,3 Hgmm-ről 148,4/70,8 Hgmm-re, szisztolés H.impact 707,8 Hgmm x h-ról 447,2 Hgmm x h-ra csökkent. Az aktív időszakban a szisztolés H.időindex is 88,8%-ról 72,4%-ra csökkent. Az erenkénti denervációk száma 4,62 volt az összes beteg körében, a reszponder betegek esetében 4,83, a nonreszponder betegeknél 4 abláció történt. Két betegünknél történt csökkentés az antihipertenzív gyógyszeres terápiában. Az utánkövetés során sem akut, sem késői szövődményt nem észleltünk, a 33 betegből 1 hunyt el miokardiális infarktus következtében a beavatkozás után 8 hónappal.
Következtetések: a rezisztens hipertóniában végzett renális denerváció intézetünk beteganyaga alapján is effektíven és biztonságosan csökkentette a betegek vérnyomását, illetve egyéb, a célszerv károsodásokkal összefüggést mutató paramétereket. Eredményeink a nemzetközi eredményekkel összhangban vannak.

First tutor
Name: 
Szük Tibor István
Department: 
Kardiológiai Intézet
Prize: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program