Az autoantitestek hozzájárulhatnak a terápia rezisztens szívelégtelenséghez

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Cardiovascular medicine (cardiology, cardiac surgery)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nádró Bíborka

Abstract data

Előadás címe: 
Az autoantitestek hozzájárulhatnak a terápia rezisztens szívelégtelenséghez
Abstract: 

A dilatatív cardiomyopathia kialakulásában a genetikai prediszpozíció, vírusinfekció, myocarditis tekinthető fontos oknak, de felvetették myocardium ellenes antitestek szerepét is.

Betegek és módszerek: Vizsgálatunkba a Kardiológiai Klinika 15, optimális terápia mellett is súlyos szívelégtelenséggel élő betegét vontuk be. Szívelégtelenségük eredete különböző etiológiájú dilatatív cardiomyopathia, átlagos bal kamrai ejekciós frakciójuk (EF) 26±7% volt. Kísérleteinkben az autoantitestek jelenlétét western blot és immunhisztokémiai technikákkal vizsgáltuk, továbbá a klinikai adatokat is összehasonlítottuk az autoantitesttel rendelkező (n=5) és azzal nem rendelkező (n=10) betegek vonatkozásában.

Eredmények: A betegek szérumában az autoantitestek jelenlétét western blot módszerrel igazoltuk, ahol a beteg szérumában található IgG kötődését mutattuk ki patkány és humán szív és aorta minták fehérjéihez. Ennek során 5 beteg esetében találtunk autoantitesteket, melyek a szívben 26, 38, 55 és 70 kDa, míg aortában 34, 38 és 70 kDa méretű antigénekkel mutattak keresztreakciót. Ezen antigének szöveti lokalizációját immunhisztokémiával vizsgáltuk és szívizom, valamint ér specifikus festődést is azonosítottunk. A klinikai adatokat tekintve az autoantitesttel rendelkező csoport (n=5) esetében az ejekciós frakció (kamrai kontraktilitási paraméter) értéke alacsonyabb volt, jóllehet ez még a kis elemszám miatt nem bizonyult szignifikánsnak (23±6% vs. 28±7%, p=0,088).

Következtetés: Eredményeink az autoantitestek lehetséges szerepére utalnak a szívelégtelenség progressziójában dilatatív cardiomyopathiás betegekben.

First tutor
Name: 
Kun Csaba
Department: 
Kardiológiai Intézet
Second tutor
Name: 
Kertész Attila
Department: 
Kardiológiai Intézet, Kardiológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program