Methemoglobin vascularis hatásai arteria basilarison

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Physiology, pathophysiology
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Cseh Tímea

Abstract data

Előadás címe: 
Methemoglobin vascularis hatásai arteria basilarison
Abstract: 

Bevezetés:
A hemoglobin különböző oxidációs állapotainak vaszkuláris hatásai igen intenzív kutatások tárgyát képezik. Kísérleteinkben a ferro-hemoglobint illetve a methemoglobint vizsgáltuk két különböző rendszer segítségével.
Anyagok és módszerek:
Kísérleteinkben hím Wistar patkányok arteria basilarisat használtuk fel. A ferro-hemoglobin hatásait az izometriás erőmérő rendszerhez rögzített érgyűrűkön vizsgáltuk, míg a methemoglobin hatásait az izolált ér kanülálásával, az izobárikus rendszeren figyeltük meg.
Eredmények:
Az izometriás erőmérő rendszeren az elvégzett normalizációs protokoll után KCl-al, illetve szerotoninnal ellenőriztük a simaizom funkciót. Szerotonin alkalmazását követően, pedig acetilkolinnal az endotélfunkciót. A ferro-hemoglobint növekvő koncentrációban adtuk a rendszerhez szerotoninnal történő prekontrakciót követően. Eredményeink alapján a ferro hemoglobin izometriás rendszeren már kis koncentrációban (1 µM-nál 7,77±0,40 mN, 3 µM-nál 9,25±0,30 mN, 10 µM-nál 10,25±0,25 mN) fokozta a kontrakciós erőt. A fentebb említett hatások csak ép endotél mellett jelentkeztek, endotélfosztott ereken nem láttunk ferro-hemoglobin hatást. Izobárikus rendszeren methemoglobin hatásait vizsgáltuk. Elsőként a miogén tónust teszteltük, majd szintén simaizom és endotélfunkciót vizsgáltunk szerotoninnal, illetve acetilkolinnal. A methemoglobin dózishatását vizsgálva azt láttuk, hogy ép endotél mellett dilatálja az ereket (érátmérő methemoglobin előtt: 200±34 μm, 1 μM methemoglobin jelenlétében: 245±27 μm, n=6), míg endotélfosztott ereken nincs szignifikáns hatása (érátmérő methemoglobin előtt: 260±48 μm, 1 μM methemoglobin jelenlétében: 250±25 μm, n=5).
Következtetések:
Eredményeink arra engednek következtetni, hogy mind a ferro mind pedig a methemoglobin csak ép endotél mellett fejti ki hatását. Azonban a látottak alapján nagyban meghatározza a hatást a hemoglobin oxidációs állapota, hiszen a ferro-hemoglobin konstrikcióhoz, míg a methemoglobin dilatációhoz vezetett ugyanazon az éren.

First tutor
Name: 
Tóth Attila
Department: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék
Second tutor
Name: 
Csató Viktória
Department: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program