Farmakovigilancia és gyógyszerinterakciók a beteg szempontjából

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Séra Bernadett Anna

Abstract data

Előadás címe: 
Farmakovigilancia és gyógyszerinterakciók a beteg szempontjából
Abstract: 

Bevezetés: Az ételek, étrendkiegészítők farmakokinetikai és farmakodinámiás oldalról is befolyásolják a gyógyszerek sorsát a szervezetben. Ezek a kölcsönhatások sajnos a mindennapi gyógyszerészi és orvosi gyakorlatban még kevéssé ismertek. A Farmakovigilancia feladatai közé tartozik a betegek és az egészségügyi szakemberek figyelmének felhívása és a tudásuk bővítése. Már az 1950-es évektől kezdve vizsgálták a terápiás készítmények szervezetre gyakorolt hatását, de fontosságát napjainkban nyerte el igazán. Az életminőség javulásával a táplálkozási és gyógyszerszedési szokásaink is megváltoztak. Továbbá elérhetővé váltak a recept nélkül kapható, a televízió által gyakran reklámozott testsúlycsökkentő készítmények széles tárháza a betegek számára. Ezek nem csak a gyógyszertárakban kaphatóak, hanem internetről is megrendelhetőek. Ilyenkor a beteg önállóan dönt a gyógyszerszedésről, nem áll módunkban tanácsot adni, megnézni az adott táplálékkiegészítő összetételét és tanácsokkal ellátni a gyógyszerszedőket.

Módszer és vizsgálati csoportok: Személyesen kitöltött és online elérhető kérdőívek segítségével kérdeztem rá a betegek gyógyhatású készítményekkel kapcsolatos vásárlási szokásaira, továbbá gyógyszerészeknél és háziorvosoknál érdeklődtem arról, hogy a betegek bizalommal fordulnak-e a szakemberekhez nem receptköteles gyógyhatású készítmények, gyógyteák fogyasztását, illetve ezek gyógyszekkel történő együtt szedését illetően.

Összefoglalás: A kutatásom során az derült ki, hogy a vásárlók nem tartják különösebben veszélyesnek a gyógyteák és táplálékkiegészítők öndozírozását és együtt szedését receptköteles gyógyszerekkel, így ezzel kapcsolatban nem is érdeklődnek egészségügyi dolgozóknál. Farmakovigilancia szempontjából fontosnak tartom, hogy a betegekel bizalommal forduljanak hozzánk és kikérjék a véleményünket, még a számukra kevésbé fontosnak tűnő kérdésekben is, mert a biztonságos gyógyszerszedéssel az életminőséget befolyásolhatjuk.

First tutor
Name: 
Tóth E. Béla
Department: 
Gyógyszerfelügyelet és Gyógyszergazdálkodási Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program