Szívkatéteres beavatkozás során keletkezett agyi ischemiás elváltozások követése MRI-vel

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Diagnostic imaging, nuclear medicine
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Deák Dávid

Abstract data

Előadás címe: 
Szívkatéteres beavatkozás során keletkezett agyi ischemiás elváltozások követése MRI-vel
Abstract: 

Célkitűzés: Katéteres bal pitvar ablatios beavatkozás következtében több ezer transcranialis Doppler ultrahang vizsgálattal kimutatható intracranialis mikroembólus keletkezhet, melyek DW-MRI képalkotó technikával detektálható agyi léziókat okozhatnak. Klinikailag tünetmentes embolizáció leggyakrabban fázis kódolt rádiofrekvenciás (RF) ablatioval és pulmonális véna katéter (PVAC) alkalmazása során következik be. Vizsgálatunk célja a PVAC alkalmazása során újonnan kialakult agyi léziók modern képalkotó vizsgálattal történő detektálása, azok vizualizációja és a központi idegrendszer struktúrájára gyakorolt hatásának megfigyelése kvantitatív MRI paraméterek meghatározásával.

Módszerek:
35 paroxizmális vagy perzisztens pitvarfibrilláló, ép neurológiai statusú betegen (átlag életkor: 59,86 év; SD: 9,59 év) hajtottak végre vena pulmonalis izolációt PVAC és módosított RF generátor használatával 2012. április-november között a Kardiológiai Intézetben. Pre- és postoperatív koponya MRI vizsgálatok készültek az alábbi protokoll szerint: axiális T2 és DWI, sagittalis T1, coronalis FLAIR, 25 irányú DTI. A neurológiai statusban vagy az MRI képen tapasztalt eltérés során a betegeket követtük: kontroll MRI vizsgálatot végeztünk átlagosan 93 nappal (SD=42,81) a beavatkozást követően. A DTI képek alapján ADC értéket mértem és normalizáltam a corpus callosumra, valamint traktográfiát készítettem a Slicer 3D programcsomaggal.

Eredmények:
Neurológiai eltérés egyik betegnél sem fordult elő. 8 beteg DWI képein összesen 13 friss embóliára utaló eltérést detektáltunk. Ezeknél a betegeknél a lézió területén a posztoperatív felvételeken a normalizált ADC érték szignifikánsan csökkent (Student-féle t-próba, p=0,001) majd a követés során a kezdeti értékhez közelített (Student-féle t-próba, p=0,03). A traktográfiás képen is ennek megfelelő változások tapasztalhatók.

Következtetések:
A végzett MR protokoll és a 3D Slicer programmal kivitelezett képfeldolgozás lehetővé teszi kvantitatív mérések és vizualizáció kivitelezését agyi ischaemiás léziók esetében. Agyi ischaemia utáni hosszú távú követés során a diffúziós paraméterek a kiindulási, egészséges értékeknek megfelelően rendeződnek.

First tutor
Name: 
Lánczi Levente István
Department: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program