Melanoma malignum Ipilimumabbal történő kezelése –klinikai esetek

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Anett

Abstract data

Előadás címe: 
Melanoma malignum Ipilimumabbal történő kezelése –klinikai esetek
Abstract: 

A metasztatikus melanoma malignum rendkívül rossz prognózisú daganatfajta. Kezelésében az elmúlt 40 évben nem volt előrelépés, de napjainkban az immunterápiás szemlélet új perspektívát nyitott meg a gyógyításban. Az előadásban a DE Bőrgyógyászati Klinikán áttétes melanoma malignum miatt ipilimumab kezelést kapott betegekkel kapcsolatos tapasztalatokról szeretnék beszámolni.
Az immuno-onkológiai terápia újszerűsége, hogy nem közvetlenül a daganatos sejtekre toxikus gyógyszert alkalmazunk, hanem a szervezet daganattal szembeni védekező mechanizmusát erősítjük fel, aminek következtében a betegség-regresszió kinetikája, és a mellékhatás-profil is különbözik a hagyományos kemoterápiákétól.
Az ipilimumab hatóanyagú Yervoy®-t az FDA 2011. márciusában törzskönyvezte a metasztatikus melanoma malignum másodvonalbeli kezelésére. Az ipilimumab olyan humán monoklonális antitest, aminek célpontja az aktivált T-sejtek felszínén kifejeződő CTLA4. Blokkolása által nemcsak a daganatra specifikus immunválasz erősödik fel, hanem autoimmun mellékhatások is megjelennek.
A klinikán 17 beteg kapott ipilimumab kezelést, 14 beteg 2011-ben. A 14 beteg közül 4 esetben komplett remisszió alakult ki, melyek közül 2 esetben az elmúlt időben ismét jelentkezett áttét, de lokális kezeléssel kontrollálható formában. Mind a 4 betegnél jelentkezett autoimmun mellékhatás, bőrtünet, illetve 1 esetben autoimmun hepatitis. A többi 10 beteg esetén a terápia nem volt hatásos. Ezek közül 1 esetben autoimmun hypophysitis, majd colitis alakult ki, ennek ellenére a betegség progrediált és a beteg exitált.
Összegezve: Az immuno-onkológiai kezelés hatékonysága melanomában messze meghaladja a kemoterápiáét, de jelenleg problémát jelent a biomarkerek hiánya, ami segítene kiválasztani a megfelelően reagáló betegcsoportot, ahol az esetenként súlyos mellékhatások is vállalhatók.

First tutor
Name: 
Emri Gabriella
Department: 
Bőrgyógyászati Klinika
Prize: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program