A Sebészeti Intézetben három év alatt végzett laparoscopos fundoplicatiók eredményeinek elemzése

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Mellkas-, hasi- és plasztikai sebészet, transzplantációs sebészet, kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bodnár Dorina

Abstract data

Előadás címe: 
A Sebészeti Intézetben három év alatt végzett laparoscopos fundoplicatiók eredményeinek elemzése
Abstract: 

BEVEZETÉS: Az alsó oesophagus sphincter elégtelen működése következtében a gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőbe. Ez refluxos panaszokat, tartós fennállás esetén pedig gastrooesophagealis reflux betegséget (GERD) okozhat. A legtöbb GERD-től szenvedő betegnek egyidejűleg rekeszizomsérve is van. A GERD tünetei az esetek egy részében gyógyszeresen enyhíthetők vagy megszüntethetők, de a maximális konzervatív terápia mellett is panaszokat okozó, illetve nagy rekeszsérvvel rendelkező betegek esetén műtéti megoldásra, laparoscopos fundoplicatióra lehet szükség.
BETEGEINK ÉS MÓDSZEREK: A DEOEC Sebészeti Intézetében 2011 januárja és 2013 augusztusa között 51 betegen (37 nő, 14 férfi, átlagéletkor: 56 év) végeztek fundoplicatiós műtétet. A betegek 25,5%-ának volt kicsi (diónyi), 54,9%-ának közepes (ökölnyi) és 21,5%-nak volt nagyméretű rekeszsérve, ahol a gyomor jelentős része a mellkasban helyezkedett el. Az intézetben leggyakrabban alkalmazott eljárás a laparoscopos úton végzett Nissen fundoplicatio. A műtétre kerülő betegek preoperatív kivizsgálási adatait, a műtétre, valamint a postoperatív időszakra vonatkozó adatait retrospektíve az intézet saját statisztikai programja és a MedSol segítségével elemeztük. Ezzel párhuzamosan egy prospektív vizsgálat keretében 11 betegen életminőség vizsgálatot is végeztek a GIQLI (Gastrointestinal quality of life index) kérdőív segítségével.
EREDMÉNYEINK: A vizsgált időszakban az intézetben 51 esetben végeztek laparoscopos úton Nissen műtétet. Emellett 5 beteg esetében nyitott műtétre került sor hasfali sérv egy ülésben történő rekonstrukciója valamint korábbi felhasi műtétek miatt. A laparoscopos műtétek közül 5 esetben került sor konverzióra, 2 esetben pedig reoperációra. A műtét előtt felvett GIQLI kérdőív eredményei szignifikánsan elmaradtak a kontroll csoport eredményeitől, míg a műtétet követően az eredmények a kontroll csoporttal közel megegyezőek voltak.
KÖVETKEZTETÉS: Elemzéseink alapján a konzervatív kezeléssel nem uralható GERD esetében a laparoscopos fundoplicatio biztonságos és hatékony kezelési alternatíva.

First tutor
Name: 
Orosz László
Department: 
Sebészeti Intézet
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program