Alifás alkohol metabolitok hatása granulociták fagocitózisára kombinált expozíció esetén
Abstract data
Közép- és kelet-európában kiemelt figyelmet érdemelnek a házi főzésű pálinkák, mert az etanolon kívül metanolt, 1- és 2-propanolt, 1- és 2-butanolt, izo-butanolt, valamint izoamil-alkoholt is tartalmaznak. Ezeknek az alifás alkoholoknak a májban képződő elsődleges metabolitjai sorrendben az acetaldehid, a formaldehid, az 1-propanal, az aceton, az 1- és a 2-butanal, melyek hepatotoxikus hatásúak. Ezért a házi főzésű pálinkák nagymértékű fogyasztása hozzájárulhat közép- és kelet-európában az európai uniós átlagnál magasabb krónikus májbetegségek és májzsugor miatti halálozáshoz. Emellett számos tanulmány szerint a túlzott alkoholfogyasztás immunszuppressziót okoz, ezért alkoholistáknál fokozott érzékenység alakulhat ki egyes fertőző betegségekre. Ennek hátterében részben a patogén mikroorganizmusok bekebelezésében és elpusztításában fontos szerepet játszó granulociták csökkent fagocita funkciója állhat. Korábbi eredményeink alapján az etanol mellett az alifás alkoholok, valamint a lebomlásuk során keletkező acetaldehid, formaldehid, 1-propanal, és az aceton is gátolják a sejtek fagocitozisát. Azonban az 1-, és 2-butanal önmagában, illetve az alifás alkoholok metabolitjainak keverékben kifejtett hatását a granulociták fagocitózisára még nem vizsgálták. Ezért célunk volt ennek tanulmányozása. Kísérleteinkben a granulocitákat egészséges donorok véréből izoláltuk, majd azokat sejttenyésztő kamrákban kitapasztottuk. Ezután a sejteket opszonizált, fluoreszcensen jelölt zimozán-A részecskékkel, és különböző koncentrációban az alifás alkoholok metabolitjaival és azok elegyével inkubáltuk. A minták kiértékelését fluoreszcens mikroszkóppal végeztük. Eredményeink szerint az 1- és 2-butanal, valamint a metabolitok keveréke koncentrációtól függően, biológiailag releváns koncentrációkban gátolták a granulociták fagocitózisát. Feltételezhető továbbá, hogy a metabolitokat kombinációban alkalmazva azok additívan hatottak. Ezért a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok metabolitjai növelhetik az etanol immunszuppresszív hatását, ezáltal alkoholistáknál fokozhatják a fertőző betegségek iránti érzékenységet.
A kutatást támogatta: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0031
Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program