Fizikai állapot felmérése és fejlesztése súlyos haemophiliás betegek körében

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2013/2014. tanév
Session: 
Szekunder prevenció (családorvoslás, preventív medicina), tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ilková Alica
Second author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szivák Zsófia

Abstract data

Előadás címe: 
Fizikai állapot felmérése és fejlesztése súlyos haemophiliás betegek körében
Abstract: 

A súlyos haemophiliában szenvedő betegek ortopédiai megbetegedései nagy kihívást jelentenek mind az orvosok, mind a páciensek, mind a gyógytornászok számára. Az ízületi bevérzések következtében kialakult arthropathia jelentős mozgástartomány (ROM) beszűküléshez és fájdalomhoz vezet.
Tanulmányunkban két férfibeteget vizsgáltunk. 70 és 57 éves alanyainknak nagymértékű mozgástartomány beszűkülése és rendszeres ízületi- és izomfájdalmai voltak az előrehaladott arthropathia következtében. A kiinduló állapot felmérésére és a fizioterápiás kezelés hatékonyságának lemérésére a standardizált Haemophilia Joint Health Score 2.0-t, illetve a Gilbert Score-t alkalmaztuk, valamint saját szerkesztésű kérdőívet is használtunk. Ez utóbbinak részét képezte a fájdalom szubjektív megítélése Az ízületek mozgásterjedelmét goniométerrel mértük. Fizioterápiás módszereket használtunk az ízületi státusz javítására, ezáltal a mozgásterjedelem beszűkülésének és a fájdalom mértékének csökkentésére. A térd- és bokaízületeknél posztizometrikus relaxációt, ill. stretchinget alkalmaztunk a mozgásterjedelem növelésére.
A tornaprogram végére mindkét páciensnél mozgástartomány javulást értünk el a boka ízületeiben, viszont térdízületi javulást csak az egyik alanynál tapasztaltunk. Jelentős javulást értünk el a fájdalom csökkentésében mindkét alany esetében. A tornaprogram végén mindkét páciens szubjektíve javulásról számolt be az állapotuk változásával kapcsolatban.
Hipotéziseinket nem tudtuk minden vonatkozásban és teljes mértékben alátámasztani. A tornaprogram fájdalomcsökkentő hatása egyértelműen igazolódott és bizonyos esetekben a mozgásterjedelem is növekedett. Feltételezhetjük, hogy a korábbi életkorban elkezdett gyógytorna nagyobb mértékű javulást eredményezhet és lassíthatja a progressziót.

First tutor
Name: 
Schlammadinger Ágota
Department: 
Belgyógyászati Intézet, Thrombosis és Haemostasis Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program