A retinsav útvonal epigenetikai és transzkriptomikai vizsgálata humán glioblastoma sejtvonalon

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2014/2015. tanév
Session: 
Genetics, genomics
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kolostyák Zsuzsanna

Abstract data

Előadás címe: 
A retinsav útvonal epigenetikai és transzkriptomikai vizsgálata humán glioblastoma sejtvonalon
Abstract: 

A glioblastoma multiforme egy primer, astrocyta eredetű agytumor, melyre nagy malignitás és agresszivitás jellemző. A klinikai gyakorlatban a glioblastoma kezelésére radiokemoterápiát alkalmaznak, a daganatos transzformáción átesett sejteket specifikusan támadó vegyületek még nem állnak rendelkezésre. A betegség prognózisa a jelenleg rendelkezésre álló kezelések mellett is nagyon rossz. A retinsav alkalmazása az apoptotikus és proliferációt gátló hatásának köszönhetően már több daganatos elváltozás terápiájában is felmerült, mint potenciális tumor ellenes hatóanyag. Glioblastoma sejtvonalak esetében a retinsav indukált molekuláris események és ezek funkcionális következményei még csak részben karakterizáltak.
Munkánk során célul tűztük ki a retinsav transzkripciós szabályozásra gyakorolt hatásának vizsgálatát és új direkt retinoid regulált célgének meghatározását U251 humán glioblastoma sejtvonalon. A retinsav a génátíródást a retinsav receptor (RAR) és retinoid x receptor (RXR) által alkotott heterodimer aktiválásán keresztül képes befolyásolni. Kísérleteink során transzkriptomikai és genom szintű kromatin immunprecipitáción alapuló adatok integrációjának segítségével azonosítottunk olyan géneket, amelyek közelében annotálható volt az RAR:RXR kötés. Az azonosított kötőhely funkcionalitását luciferáz alapú promóter analízissel igazoltuk. A retinsav kezelést követő mRNS mennyiség emelkedését pedig RT-qPCR analízissel validáltuk.
Az azonosított gének szabályozásának vizsgálata hozzájárulhat a retinsav komplex szerepének leírásához, a retinsav útvonal aktiválása által okozott epigenetikai és transzkripciós változások és a háttérben álló molekuláris szabályozó mechanizmusok feltárása segíthet a kialakuló funkcionális fenotípus pontos megértésében. Ezen tényezők meghatározzák a retinsav alkalmazásának potenciális előnyeit és hátrányait a glioblastoma ellenes terápia során.

First tutor
Name: 
Dr. Nagy László
Department: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
Second tutor
Name: 
Simándi Zoltán
Department: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program