PLGA nanopartikuláris gyógyszerhordozó rendszerek előállítása és vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2014/2015. tanév
Session: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Zoltán

Abstract data

Előadás címe: 
PLGA nanopartikuláris gyógyszerhordozó rendszerek előállítása és vizsgálata
Abstract: 

Napjaink egyik legintenzívebben kutatott gyógyszerhordozó rendszere a biodegradábilis politejsav-glikolsav polimer (PLGA), amely nanoméretű partikulumokat létrehozva, lehetővé teszi, hogy ezen részecskékbe különböző gyógyszermolekulákat inkorporáljunk, ezáltal növelve meg készítményünk hatékonyságát. Kísérleteinkben mi is egy ilyen gyógyszerhordozó rendszert vizsgáltunk a hatóanyag bekötődésének hatékonysága, illetve sejtekbe történő felvétele szempontjából.

Munkánk első szakaszában négy különböző összetételű PLGA nanopartikulum előállítása történt:
- rhodamin-jelölt ciklodextrinekkel kapcsolt PLGA,
- fluoreszcens taxollal inkorporált PLGA,
- fluoreszcens taxollal inkorporált, rhodamin-jelölt ciklodextrinekkel kapcsolt PLGA
- inkorporáció nélküli, natív PLGA.
Az előállítás O/V emulziós technológiával történt, a méretet pedig lézeres fényszórás fotometria méréssel vizsgáltuk.

Ezek után az elkészített nanopartikulumokba történő fluoreszcens taxol és rhodamin-jelölt ciklodextrinek bekötődési hatékonyságát vizsgáltuk fluoreszcencia intenzitás méréssel. Az átlagos bekötődési hatékonyság megközelítőleg 40%-osnak adódott. A legutolsó szakaszban a Caco2 sejteket a nanopartikulumokkal kezeltük, majd a mintákat fluoreszcens mikroszkóp segítségével vizsgáltuk.

A mikroszkópban látott kép alapján kijelenthető, hogy a nanopartikulumok formulálása és hatóanyaggal való inkorporálása sikeres volt, illetve az elkészített nanopartikulumok sejtekbe való felvétele is megtörtént, így sikerült hatóanyagot juttatni a sejtekbe a PLGA nanopartikuláris gyógyszerhordozó rendszerrel. A bekötődési hatékonyság mérésének eredményei alapján a PLGA nanopartikulumok alkalmasak a taxol hatóanyag hordozására és célba juttatására, ezért jövőbeli kísérleteink iránya ezen hatóanyag-hordozó komplex további fejlesztése és vizsgálata.

First tutor
Name: 
Dr. Fenyvesi Ferenc
Department: 
Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program