Különböző típusú gyógyszeres stentek hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2010/2011. tanév
Session: 
Konzervatív klinikai orvostudomány I.
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Benedek Péter

Abstract data

Előadás címe: 
Különböző típusú gyógyszeres stentek hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata
Abstract: 

A koszorúsér betegség kezelésére szolgáló stent implantáció legújabb mérföldkövét a restenosis csökkentését szolgáló illetve az endotelizációt gyorsító gyógyszerkibocsájtó stentek (DES) alkalmazása jelenti.
Vizsgálatunk célja a különböző típusú gyógyszerkibocsájtó stentek eredményességének és biztonságosságának összehasonlítása volt.
A DEOEC Kardiológiai Intézetében az elmúlt 2 év során gyógyszeres stent implantációján átesett 447 betegbe (71,4% férfi, átlagéletkor: 63,16 év) ültetett 614 különböző típusú DES hatékonyságát és biztonságosságát elemeztük a MedSol adatbázis segítségével. A vizsgált stent típusok: Cypher, Taxus, Endeavor, Resolute, Xience, Promus, Biomatrix, Genous.
A fő biztonságossági tényezőnek számító subakut stent thrombosis a Promus stenteknél fordult elő leggyakrabban (4.34% vs. 0% Xience). Az okok között szereplő tényezők: a leghosszabb stent hossz (25,19 vs. Biomatrix: 19,31 mm), legkisebb elő- és utótágítási nyomások (13,42 vs. Biomatrix 17atm és 15,2 vs. Resolute 18,92atm), a legsúlyosabb rizikóstatus (cukorbetegség, hypertonia és lipideltérések igen magas aránya ) és az alkalmazott új ötvözet (PtCr) és stent design. A restenosis leggyakrabban az Endeavor és a Resolute (zotarolimust tartalmazó) stenteknél fordult elő (8,62 ill. 3,67%) az everolimust kibocsájtó Xience és Promus stentekhez képest (3,32 ill. 0%). A mortalitás a restenosis adatokkal mutat párhuzamot (1,72 ill. 3,67 vs. 1,17 ill. 0%). Késői és nagyon késői stent thrombosis anyagunkban nem fordult elő. Az endotelizációt gyorsító Genous stenteket külön elemezve egyértelműen magasabb stent thrombosis és restenosis arányt észleltünk (11 ill. 11%)
Vizsgálataink alapján kimondhatjuk, hogy a különböző típusú gyógyszeres stentek thrombosisra való hajlama és restenosis aránya jelentős eltéréseket mutat. Azonban a beavatkozás technikai körülményei továbbra is jelentősen befolyásolják az eredményeket, így az új típusú, modern stentek (pl. Promus) alkalmazásakor is nagy jelentőséggel bír az implantáció tökéletes kivitelezése. Az endothelizációt gyorsító stent (Genous) esetében fokozott figyelmet kell fordítani a lehetséges szövődményekre, gyakoribb előfordulásuk miatt.

First tutor
Name: 
Szűk Tibor
Department: 
DEOEC Kardiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program