Táplálkozási szokások vizsgálata keringési betegségben szenvedők körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Egészségtudomány IV.
Szerző(k):
Földvári Anett
Szabó Edit
Intézet:
Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet
Témavezető(k):
Dr. Juhász Gabriella

A keringési betegségek a leggyakoribb haláloki tényezőként szerepelnek mind a fejlett, mind a fejlődő országok halálozási statisztikáiban. Táplálkozás tekintetében azonosak a primer és szekunder prevenció alapelvei, melyeket a másodlagos megelőzés során szigorúbban be kell tartani. Minden érbetegnek a zsírszegény és élelmi rostokban gazdag étrend ajánlott, amely jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Vizsgálatunk célja a keringési betegségben szenvedők táplálkozási szokásainak és a diétás ajánlások gyakorlatban történő megvalósulásának felmérése volt. A Háziorvosi Morbiditási Adatgyűjtés Programban (HMAP) részt vevő 8 megyéből került ki 674 szívinfarktust és/vagy szélütést elszenvedett beteg, akiknek adataikról vizsgálati adatlap és önkitöltős kérdőív állt rendelkezésünkre; az előbbit a háziorvos, az utóbbit a beteg töltötte ki. Az adatok feldolgozása MS Excel és Stata programcsomagokkal történt. A vizsgálatban 295 (44%) nő és 379 (56%) férfi vett részt, az átlagéletkor 67 év volt. 236 nőnek (43%) és 313 (83%) férfinak volt 25 feletti a testtömeg-indexe (BMI). A nők közül 273-an (93%) 80 cm, férfiak esetén pedig 296-an (79%) 94 cm feletti haskörfogat értékkel rendelkeztek. Saját bevallása szerint 66 (87%) felsőfokú, 193 (77%) középfokú és 233 (78%) alapfokú végzettségű beteg tett az egészségéért: kerülte a dohányzást és/vagy követett valamilyen diétát, 39-en (6%) viszont egyiket sem tartották be. A betegek több, mint 3/4-e kapott étrendi tanácsot a háziorvosától; önbevallás szerint 201 fő (30%) követett zsírszegény, 75 fő (11%) sószegény étrendet és 243-an (36%) fogyókúráztak. 253 fő (38%) naponta, 115-en (17%) naponta többször fogyasztottak zöldséget, gyümölcsöt és 265-en (39%) voltak, akik csak zsírt vagy zsírt és egyéb zsiradékot együttesen használtak a főzéshez, sütéshez. Bár a helyes étrend követése valamint a BMI és a haskörfogat értékek szigorú betartása lenne az újabb kardiovaszkuláris esemény elkerülésének egyik alappillére, a vizsgált populáció ezen értékei messze elmaradtak a keringési betegségekben elvárttól.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program