A tudatzavar súlyossága és a CT-eltérések közötti kapcsolat vizsgálata agyi keringészavarban szenvedő betegeken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Szerző(k):
Katona Lívia Zsuzsanna
Intézet:
Neurologia Klinika
Témavezető(k):
Dr. Csiba László

Bevezető: Az intracraniális nyomásnövekedés következtében az agyvelő komprimálódik, mely folyamat végül tudatzavarhoz vezet. A mindennapi gyakorlatban 3 súlyossági stádiumot különböztetünk meg (somnolentia-sopor-coma). Az etiológiai tényezők közül csak a primer agyi eredetűeket vizsgáltuk, a többi oki tényezőt kizártuk. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, mennyire szoros az összefüggés a tudatzavar súlyossága és a natív CT-n észlelt paraméterek (praepontin cisternák tágassága, középvonali áttolódás, ASPECT skála) között.
Anyag és módszer: 87 beteget vizsgáltunk (átlag életkor: 67+/-14 év, férfi/nő: 1,72), ebből 18 páciensnél állt fenn tudatzavar és 35 esetben controll CT is készült. A tudatzavar súlyosságát a Glasgow Coma Scale, az agytörzsi funkciókat a FOUR SCORE skála, az esetleges stroke súlyosságát a NIH Score alapján osztályoztuk. A CT-felvételek elkészülte és a neurológiai vizsgálatok között legfeljebb 3 óra telt el. A CT-felvételeken mértük a pons és a clivus közötti cisterna tágasságát, a középvonali áttolódás mértékét, és értékeltük a korai ischaemiás jeleket. A 4-5 mm-es szeletvastagságú axiális felvételek multislice típusú berendezésekkel történtek. Az ASPECT Score az agyat a basalis ganglionok magasságában, ill. a supraganglionáris szintben, összesen 11 geometrikus régióra osztja. Ha bármely területen korai ischaemiás jel látható (hypodensitás, fehér-, és szürkeállomány határának elmosottsága, sulcusok obliterálódása), a maximum adható 10 pontból, 1-et le kell vonni.
Eredmények: Eddigi eredményeink szerint a praepontin cisterna átmérőjét (5,75 mm +/-1,64 mm vs. 4,21 mm +/-2 mm, p<0,0001) és a középvonali áttolódás mértékét (0.3mm +/-0,82mm vs. 4,98mm +/-4,9, p<0,0001) illetően jelentős eltérés van az éber és a tudatzavarban szenvedő betegek között. Az ASPECT Score elemzésekor nem találtunk szoros összefüggést.
Következtetések: A tudatzavar kezdeti stádiumában már vannak változások a CT-vel detektálható paraméterek tekintetében. A praepontin cisterna tágasságának mértéke fordított, míg a középvonali áttolódás mértéke egyenes arányosságban van a tudatzavar súlyosságával. Az ASPECT skálán elért pontszám nem mutat összefüggést a mélyülő tudatzavarral.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program