Vastagbél diverticulosis fenntartó kezelésével szerzett tapasztalatok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Szerző(k):
Ács Judit
Intézet:
III. Belgyógyászati Klinika
Témavezető(k):
Dr. Csiki Zoltán

A vastagbél diverticulosis az egyik leggyakoribb betegség, amely a fejlett országok idősödő lakosságát érinti. Prevalenciája és incidenciája a korral emelkedik és 60 éves kor feletti prevalenciája meghaladja az 50%-ot. A diverticulosis terápiájának célja a tünetek megszüntetése és a szövődmények kialakulásának megakadályozása.
Beteganyag és módszer : Tanulmányunkban lokális, fel nem szívódó antibiotikum – rifaximin - periodikus prospektív alkalmazásának hatását vizsgáltuk. 40 betegnek - átlagéletkor 67,32±11,78 év - ajánlottuk fel a kezelést. 25 beteg elfogadta, míg 15 beteg visszautasította a gyógyszeres kezelést. Ők diétás tanácsadást kaptak. A kezelt betegek három hónapon át minden hónapban 7 napig kaptak rifaximin tartalmú antibiotikumot (800mg/nap). A kezelés elején és végén a betegek kitöltöttek egy életminőség kérdőívet, amelyen a diverticulosis öt klinikai tünetét - alhasi fájdalom/diszkomfort; puffadás; görcsös, fájdalmas székelés; hasmenés; hasi nyomásérzékenység - kellett pontozniuk tüneteik erőssége szerint. Minden tünetet skálán jelöltek (0=nincs tünet, 1=enyhe tünet, elviselhető, 2=mérsékelt tünet, 3=súlyos tünet, zavarja a normális élettevékenységet). Vizsgáltuk a betegek CRP értékét, vörösvérsejt süllyedését, fehérvérsejt számát, vérképét. A kérdőívet beleegyező nyilatkozat aláírását követően a gyógyszeres kezelésben részt nem vevő betegek is kitöltötték és ők is részt vettek vérvizsgálaton.
Eredmények: A kezelt betegek által kitöltött kérdőív alapján számított összpontszám értéke szignifikánsan(p <0,05) csökkent a tanulmány ideje alatt. Emellett a laboratóriumi vizsgálatok közül a vörösvérsejt süllyedés és a fehérvérsejtszám szintén szignifikáns csökkenést mutatott (p=0,01). A CRP értéke is csökkent a kezelt betegcsoportban, de ez az eltérés nem szignifikáns(p>0,05). A kontroll csoportnál sem a tünetek összpontszáma, sem a gyulladásos faktorok értékei nem mutattak szignifikáns változást.
Megbeszélés: Vizsgálataink eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a nem szövődményes colon diverticulosisos betegek esetében a rifaximin tartalmú antibiotikum ciklikus alkalmazása hatékony terápiás módszer a recidívák, szövődmények kialakulásának megelőzésére.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program