Légzési elégtelenség felismerése és kezelése gyermekkorban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Szerző(k):
Gyulai Rita
Intézet:
Oxyológiai Központ
Témavezető(k):
Dr. Válint Andrea

A légzési elégtelenség a szervezet képtelensége a gázcsere lebonyolítására: a megfelelő oxigenizáció és szén-dioxid elimináció biztosítására. A csecsemők és fiatalabb gyermekek felnőttekétől eltérő szerkezetű és funkciójú légzőrendszere megnöveli a légzési elégtelenség kialakulásának kockázatát, mely a gyermekkori újraélesztések leggyakoribb indikációját képzi.
Előadásomban a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. debreceni állomásáról származó válogatott esetek bemutatásán keresztül szeretném ábrázolni a gyermekek légzésleállásához vezető leggyakoribb okokat, illetve az ezek megoldásához szükséges technikákat, eszközöket.
Munkám során minden kielemzett és feldolgozott eset rávilágított a mihamarabbi légútbiztosítás és a megfelelő oxigenizáció fontosságára, mint elsődleges teendő a gyermek sürgősségi ellátásban.
A túlélést nagymértékben befolyásolja az időfaktor, az alkalmazott módszer, illetve az ellátó személyzet szakképzettsége, tapasztalata.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program