Az edzettség jelentősége a fizikai aktivitás által kiváltott hypoglycaemia kivédésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (fizioterápia, orvosi rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Balla Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az edzettség jelentősége a fizikai aktivitás által kiváltott hypoglycaemia kivédésében
Összefoglaló: 

A 1 típusú diabetes mellitus során béta sejt károsodás következtében abszolút inzulinhiány alakul ki, következményes hyperglycaemiával, a szénhidrát-, zsír-, és fehérje-anyagcsere komplex zavara észlelhető. A diabétesz kezelésében az inzulin adása mellett igen fontos hangsúlyt kap az életmód-terápia, melynek alapja a megfelelő diéta és a mozgás. A fizikai aktivitás önmagában is csökkenti a vércukorszintet, ami nem kellően kontrollált feltételek mellett terápiás beavatkozást igénylő hypoglycaemiához vezethet.
Vizsgálataink során választ akartunk kapni arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés az edzettség és a mozgás hatására bekövetkező hypoglycaemia mértéke között 1TDM miatt gondozott betegek esetén. Kimondható-e, hogy az edzettebb gondozottaknál kisebb mértékű hypoglycaemia alakul ki és stabilabb vércukorértékek érhetők el fizikai aktivitás alatt, mint edzetlen egyéneken?
Két hónapon keresztül, heti 2 alkalommal kardio- és erősítő jellegű edzéseket tartottunk, az edzéseket megelőzően, az edzést követően és néhány órával később vércukorméréseket végeztünk. A vizsgálatban 5 inzulinpumpa használó nő vett részt, átlagéletkoruk 28,8±6,2 év, diabetes időtartamuk 17±3,67 év, HbA1c átlaguk 7,36%±0,74 volt. A UKK teszt, a Ruffier teszt és a Karvonen módszer alapján két csoportra osztottuk a betegeket. A vércukorszintek az edzés alatt szignifikánsan csökkentek, az edzetlenek vércukorszint változása nagyobb volt, mint az edzetteké. Kifejezett, glucagon adását igénylő hypoglycaemia nem jelentkezett. A kéthónapos vizsgálat alatt az edzettségi állapot javuló tendenciát jelzett.
Az edzések előtt és után mért kapilláris vércukorérték meghatározás során megfigyeltük, hogy az edzett cukorbetegek hypoglycaemia hajlama kisebb, mint az edzetleneké. Eredményeink arra utalnak, hogy a mozgás minden megfelelően felkészített diabeteses számára az edzettség javulásával jár, emellett az edzettebb gondozottak esetén a hypoglycaemia veszélye kisebb. Ennek alapján úgy gondoljuk, hogy a megfelelő feltételek mellett végzett, rendszeres fizikai aktivitás ajánlható a diabeteszes betegek számára, mivel az edzettségi állapot növelése stabilabb szénhidrátháztartást eredményez.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Felszeghy Enikő
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Cseri Julianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program