A rheumatoid arthritis varázsszőnyegei: Betegség aktivitási indexek vizualizációja

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Futó Gábor Dániel

Előadás adatai

Előadás címe: 
A rheumatoid arthritis varázsszőnyegei: Betegség aktivitási indexek vizualizációja
Összefoglaló: 

Tárgy: Folyamatos vita övezi a Rheumatoid Arthritis (RA) betegség aktivitásának becslésére használt összetett mérőeszközök alkalmazhatóságát. Ezen probléma további elemzéséhez numerikus és grafikus modellezéssel 3 dimenzióban ábrázoltuk a DAS28 ( Disease Activity Score: 28 ízületre), SDAI ( Simplified Desease Activity Index) és CDAI ( Clinical Desease Activity Index ) egyenleteket. Ezzel grafikusan akartuk vizualizálni a három aktivitási index különböző elemeinek egymáshoz való viszonyát.

Módszerek: A DAS28 (3-változó), SDAI és CDAI standard egyenleteit felhasználva olyan 3 dimenziós „szőnyegeket” hoztunk létre, melyek megmutatják a megfelelő változók összes kombinációját a DAS28=5.1, DAS28=3.2, DAS28=2.6, SDAI=40 és SDAI=20 értékek függvényében. A CDAI- t szintén 3 dimenzióban ábrázoltuk.

Eredmények: A nagy és közepes betegség aktivitású betegekben a vörösvértest-süllyedés (ESR) és a C- reaktív protein (CRP) értéke nem szerepel fő zavaró tényezőként a DAS28 és CDAI kiszámításában. Ezzel szemben az ESR és a CRP értéke alacsony betegség aktivitású vagy remisszióban lévő betegeknél nagymértékben elfedi az érintett ízületek számának és a globális becslés értékének változását. Nem lehet megbízható becslést adni olyan alacsony betegség aktivitású betegeknél, akiknél az ESR értéke nagyobb, mint 54 mm/h vagy a CRP értéke nagyobb, mint 20 mg/dl. Hasonlóképpen nem lehet remissziót megállapítani ESR értéke nagyobb, mint 19 mm/h vagy CRP értéke nagyobb, mint 5 mg/dl esetén. Mivel a CDAI nem használ akut fázis fehérjéket, ezért a CDAI egy használható mérőeszköz lehet akár alacsony betegség aktivitás esetén, akár remisszió állapotában.

Összegzés: Eredményeink azt mutatják, hogy az akut fázis fehérjék valóban fő zavaró tényezőként szerepelnek az RA betegség aktivitásának becslésénél, ezért használatukat egyes esetekben mellőzni kellene.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szekanecz Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Reumatológiai Tanszék
Díj: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program